Ruina fostei viitoare

Posted on 17 octombrie 2011

9


De multe ori m-am împiedicat de hidoşenia rezultată din intenţia socialismului de a construi o Casă de cultură monumentală pentru oraşul muncitoresc, Turda, şi neputinţa capitalismului de a subvenţiona cheltuiala. Vom avea parte, în sfârşit!, de rezolvarea problemei? Ministerul de Justiţie s-a dovedit incapabil şi a abandonat. Acum, vine Ministerul comunicaţiilor. Cine urmează?!

Turda ar putea scăpa de clădirea-fantomă din centrul municipiului

Numită de turdeni Casa de cultură, una dintre cele mai urâte clădiri din punct de vedere arhitectural din județul Cluj, mastodontul din fier și beton lăsat în paragină de peste 20 de ani ar putea fi readus la viață. Clădirea construită înainte de ’89, care avea destinația inițială Casă de Cultură, ar putea fi transformată în primul Depozit de Date Informatice din Transilvania, aparținând Ministerului Comunicațiilor.

Primarul Tudor Ştefănie a declarat pentru citynews.ro că este în discuții avansate cu reprezentanții Ministerului Comunicațiilor. “În paralel, un agent comercial studiază oferta noastră”, a declarat Ştefănie.

Construcția lăsată în paragină, evaluată la circa 13,5 milioane de lei, a avut un drum sinuos. În 2004 a fost încredințată Ministerului Justiției cu titlu gratuit pentru construirea Palatului de Justiție, clădire ce urma să adăpostească Judecătoria, Parchetul și Cartea Funciară. În februarie 2008, autoritățile locale revocau hotărârea Consiliului Local din 2004, deoarece în decurusul celor patru ani Ministetul Justiției nu a demarat lucrările de finalizare a clădirii. În prezent, municipalitatea încearcă să predea construcția Ministerului Comunicațiilor.

Clădirea este un punct negru pentru imaginea arhitecturală a orașului, mai ales că este amplasată chiar în centrul orașului, vizavi de sediul Primăriei. Conform unei legende urbane, aceastaa a fost ridicată pe un teren blestemat. Fundația acestei clădiri se află pe ruinele unei Biserici Evanghelice-Lutherane de Confesiune Augustană, care a fost demolată de regimul comunist. Printre turdeni se spune că un preot a blestemat locul astfel încât nimic să nu mai poată fi zidit pe locul vechii biserici. Blestem sau nu, vechea Biserică a fost demolată în 1986 cu acceptul Sinodului Lutheran din Sibiu, iar de aproape un sfert de veac clădirea “Casei de Cultură” nu a fost finalizată.

Unii au încercat să facă din clădire un fel de sediu al jmekerilor ori al sataniştilor – vezi inscripţiile de pe pereţii interiori -, alţii un monument turistic. Se putea obţine şi un atestat de la Guiness ca „cea mai mare budă publică”. Mai nou este folosită ca suport pentru banerele Primăriei, Salinei, …

E bine că se renunţă la Casa de cultură. Pentru că … sub egida Universităţii Populare, la Casa de Cultură Turda sunt organizate cursuri de: dulgher, fierar-betonist, instalator, . Visele sunt frumoase. Şi mai frumos ar fi ca povestea de mai sus să nu rămână doar … o portocalie promisiune electorală!

Notă: link-urile din text vă trimit la Ziarul 21 şi la celelalte site-uri de unde am preluat informaţiile. La părerile mele nu am pus link, pentru că sunt un simplu Cetăţean.

A propos de cultura din casa de cultură descrisă mai sus: O ţâgană se duce la teatru, c-a câştigat la o tombolă un bilet. La întoarcere, ţiganul o întreabă: Cum a fost la teatru?
– Stai să-ţi povestesc. La intrare, cum toata lumea ţinea beletele în mana, l-am scos şi eu. La uşă, unu’ mi-a rupt beletul. Am vrut să ţip, dar, cum nimeni nu ţipa, n-am mai ţipat nici eu. Am intrat, m-am aşezat pe scaun şi, deodată, s-a stins lumina. Am vrut să ţip, dar, cum nimeni nu ţipa, n-am mai ţipat nici eu. La un moment dat, ala de stătea lângă mine, mi-a băgat mâna între picioare. Am vrut să ţip, dar, cum nimeni nu ţipa, n-am mai ţipat nici eu.
– Lasă asta! Piesa, piesa cum a fost?
– Mult mai mare decât a ta!