Cetăţean de Onoare al fotbalului turdean

Posted on 4 noiembrie 2011

4


La 12 aprilie ’61, Gagarin făcea un pas mic pentru el, dar, un pas mare pentru umanitate. Fără să ne spună acest lucru. Şapte luni, după-aceea, Arieşul Turda – o echipă din divizia B – făcea un pas mic pentru ea, dar, un pas imens pentru Turda. De multe ori, în peregrinările mele prin ţară, atunci când spuneam că sunt turdean, mi se explica: E oraşul acela de unde e şi Arieşul care a câştigat Cupa României!

Au trecut cinci decenii de la ziua în care, un băiat de opt ani, împliniţi, asculta la difuzorul radioficării locale, meciul cu Rapid. Nu prea aveam, eu, habar despre fotbal, dar, era vorba de Turda, oraşul în care locuiam, deja, de mai bine de un an. Nu mai locuiam în locuinţa de serviciu de la gura minei Herja, ci, acum, eram un orăşean, mândru de acest lucru.

Au trecut cinci decenii de-atunci. Astăzi, am avut onoarea să dau … un extemporal distinsului meu profesor de fizică de la Liceul „Mihai Viteazu”. Subiectul discuţiei noastre a fost unul dintre cele două evenimente epocale ale anului ’61: câştigarea Cupei României de către echipa Arieşul Turda, al cărui mijlocaş era … Domnul Profesor Ioan Onacă.

Despre evniment, puteţi afla citind aici, precum şi în foarte multe ale locuri. Cum s-a sărbătorit anul trecut, am văzut. Să vedem cum se vor aniversa cele cinci deceni scurse.

Pentru lacrima nostalgică ce i-am produs-o, dau nota 10, atât profesorului meu, cât şi fotbalistului nostru. Pe deplin merit, Cetăţean de onoare al municipiului.

Şi al fotbalului turdean.

Nu am insistat în filmuleţ, dar, vă spun, aici, cum am primit acel 5 la extemporalul de la fizică: ora se desfăşura într-o altă sală de clasă, eu eram singur în bancă, ştiam foarte bine subiectul dat rândului celălalt, dar … nu mi-am permis să trişez, pe profesorul pe care îl respectam, mutându-mă. Am luat 5 pentru că habar n-aveam de lecţia la zi, dar, … am rezolvat impecabil problema. La Onacă era simplu: 5 pentru teorie plus 5 pentru problemă fac 10. Domnului Profesor, cu dragoste, mulţumesc!

Posted in: 6 - Sport