Sărbătoarea sacrificiului la musulmani

Posted on 8 noiembrie 2011

12


Educaţia primită mă împiedică să fac distincţie, în sensul peiorativ al cuvântului, între alb şi negru, român şi ungur, creştin şi musulman, dacă, fiecare dintre aceştia sunt Oameni. Porcul e porc, şi dacă e alb, şi dacă e negru, … Ca să pot respecta, trebuie să înţeleg. Ca să pot înţelege, trebuie să cunosc. De-aceea, am rugat pe musulmanul „deconspirat” de marele jurnalist profesionist, să-mi scrie câteva cuvinte despre sărbătoarea de care s-au bucurat zilele acestea.

Sărbătoarea sacrificiului la musulmani

Kurban Bayram – Aid al Adha

Multă lume a întrebat despre sărbătoarea sacrificiului la musulmani

Voi încerca, cu voia lui Dumnezeu, să răspund la întrebările lor.

Sărbătoarea Sacrificiului este cea mai mare sărbătoare la noi, la musulmani şi este una dintre cele două sărbători islamice.

Deoarece sărbătorile islamice se calculează în funcţie de calendarul islamic, care este un calendar lunar, nu se regăsesc în fiecare an în aceiaşi zi a calendarului gregorian, un calendar solar. În conformitate cu calendarul islamic, Sărbătoarea Sacrificiului este în a zecea zi a lunii Dhu’l Hijja, a doisprezecea lună şi ultima din calendar.

Practic, sărbătorim credinţa în Dumnezeu cel Unic şi Unul, pe care Avraam (Ibrahim în limba arabă), pacea asupra lui, şi fiul lui au avut-o. El era gata să sacrifice pe fiul lui în urma revelaţiei care a primit-o în vis. Dar Dumnezeu Preaînaltul, care este Atoateştiutor şi Atoateputernic, i-a dat un miel pe care l-a sacrificat.

Sărbătoarea sacrificiului se numeşte Kurban Bayram în limba turcă şi Aid al-Adha în limba arabă şi mai este numită şi sărbătoarea mare iar Sărbătoarea Ruperii Postului este numită sărbătoarea mică.

Cum sărbătoriţi, mă întreabă mulţi, pentru că voi nu beţi alcool?

Din fericire, pot să vă spun că putem să ne bucurăm, putem să sărbătorim şi fără băutură.

Pe timpul celor trei zile de sărbătoare, cine are posibilitatea trebuie să sacrifice un batal, berbec, oaie, capră, vită, după posibilităţi, un animal sănătos şi fără defecte. Acest sacrificiu, cum este şi normal trebuie să fie în numele lui Dumnezeu. Carnea animalului sacrificat trebuie împărţită în trei părţi, o parte trebuie dăruită la nevoiaşi, săraci, văduve, o parte se dăruieşte la rude şi prieteni iar a treia parte rămâne pentru familie. Practic, doar o treime rămâne pentru cel care sacrifică şi pentru familia lui, restul de două treimi se dă ca pomană. Lăudat să fie Allah!

Se face multă mâncare şi foarte multe dulciuri, care diferă de la un popor la altul. Nu aş dori să povestesc despre cum sărbătoresc alte popoare, vreau să vă spun despre …

Cum sărbătoresc românii musulmani.

Mâncarea se face în zilele dinaintea sărbătorii, dacă vin musafiri este multă treabă pentru că se găteşte mult. De exemplu la noi în casă de sărbători gătim supă de pui, ciorbă de burtă, perişoare, salată boeuf, pregătim câteva feluri de brânzeturi, locuim la ţară, şi chiar mezeluri, ouă umplute, chiftele, cârnaţi proaspeţi şi afumaţi şi bineînţeles facem şi un grătar două. Despre dulciuri ce să spun, o nebunie totală, de la brânzoici, cunoscutele poale-n brâu, cozonaci, clătite, torturi şi până la nelipsita îngheţată cu frişcă şi fructe, care este plăcerea tuturor.

Se fac cadouri, la copii în mod special, bani, haine, jucării, dar şi la adulţi mai ales la femeile noastre facem cadouri frumoase, de la îmbrăcăminte la parfumuri şi bijuterii.

Bem cafea, ceaiuri, sucuri şi bine-nţeles apă.

Cine poate să sacrifice un animal,

… o face în prima zi de sărbătoare, după rugăciunea de dimineaţă.

Povestim foarte mult, despre toate câte în lună şi în stele şi la timpurile stabilite ne facem rugăciunea împreună. Apoi iarăşi stăm la poveşti, iarăşi mâncăm din bunătăţi. Vorbim mult despre religie, despre minunăţiile şi frumuseţea Islamului, despre profeţi, învăţăm împreună. Primim vizite şi facem vizite în aceste trei zile. Aproape de fiecare dată am avut şi musafiri care nu sunt musulmani, prieteni, vecini, cunoştinţe, care chiar dacă sunt creştini, dacă doresc să vină în vizită, noi îi primim cu plăcere şi bucurie.

În aceste trei zile se transmit foarte multe felicitări, AID MUBARAK,  SĂRBĂTORI FERICITE şi sună telefoanele şi „zbârnâie” internetul de aceste felicitări, pe care le schimbăm cu cei de la distanţă.

Cu speranţa că vreţi să aflaţi mai multe, Ahmed, Dane – pentru noi, vă îndrumă spre forumul online al românilor musulmani, unde, puteţi citi ce spun alţii, puteţi întreba.

Reclame
Posted in: 28 - religie