Serbare de … speriat

Posted on 13 noiembrie 2011

5


Măşti, costume, clovni, copii, profesori, râs, joc, baloane, … au fost elementele ce s-au amestecat, s-au antrenat, s-au răvăşit şi dat peste cap, unii chiar la propriu, pentru ca distracţia să fie maximă. Nu a mai contat că prichindeii habar n-aveau cu ce se mănâncă halovinul. Important este numai faptul că, timp de câteva ore, în loc să umble, pe unde nu trebuie, şi să facă, ce nici părinţii lor nu doresc, s-au distrat. Copios. Pe cuvântul meu de om mare, invidios că nu mai sunt copil.

APIS – Asociaţia pentru Promovarea Incluziunii Sociale, în cadrul proiectului Closer to school (Mai aproape de şcoală) organizează frecvent manifestări extraşcolare pentru a convinge copiii din păturile defavorizate că şcoală înseamnă nu numai rigoare, ci, şi joacă, nu numai obositoarea învăţătură de la ore, ci, şi distracţie.

Sala de sport a Şcolii „Mihai Viteazu” din Câmpia Turzii a fost câmpul de bătălie pentru prinţese şi pisici, pentru stafii şi chipuri groteşti, vampiri, ca şi pentru un şir de dovleci, scobiţi şi pictaţi, de mai mare … hazul. Doi clovni au dat patru mâini de ajutor, antrenând pe toţi cei din sală, copii şi mămici, profesoare şi activişti ai APIS-ului, deopotrivă, la alungarea spiritelor care ar fi putut umbri chipurile participanţilor.

Ca să înţeleg şi eu ceva, l-am abordat pe „tartorul” vacarmului, Kovacs Zoltan, preşedintele APIS:

Ca să mă credeţi pe cuvânt, vă fac părtaşi, pentru câteva minuţele, la distracţie:

Recunosc că mi-a fost foarte greu să ţin aparatul în mână, când baloanele de săpun dansau deasupra capului, când la paradă veneau perechi haioase: o suavă prinţesă, de mână cu un înspăimântător vampir!

Printre copiii jucăuşi, am întâlnit şi unul mai retras, mai liniştit. Era însoţit şi supravegheat de mama lui. Se uita la zburdălnicia celorlalţi, el … Vom vorbi despre aceasta într-o altă postare, ca să nu întristăm evenimentul. Pentru el a fost foarte important că a putut privi. S-a bucurat de bucuria celorlalţi.

În tot timpul party-ului, copiilor li s-au distribuit dulciuri şi sucuri. Deci, de-aia aveau ei atâta energie! iar, la final, i au fost foarte frumoşi!
diplomele au răsplătit cel mai frumos, dovleac, cel mai frumos costum, … Diploma de cel mai frumos copil nu s-a decernat, pentru că toţi participanţi
La spartul târgului, microbuzele au făcut curse ca să-i ducă, pe cei din comunităţi mai îndepărtate (ICAR şi Lut), acasă. Tot cu veselia copilărească.

Per total, a fost o serbare de speriat de … normală. Pentru că, din orice mediu ar proveni, copiii au, ca element comun şi identificant, inocenţa. APIS lucrează pentru protejarea acestui element preţios, necesar pentru educarea lor şi inserţia socială reuşită.

Posted in: 26 - şcoala