Uniţi în cuget şi simţiri

Posted on 2 decembrie 2011

8


Am fost, de Ziua Naţională, la Hărcana. Acolo unde biserica de lemn – adusă din Ţara Moţilor – se prăbuşeşte în Ţara Nepăsării. Ţara Moţilor este în pericol şi dinspre Bucureşti, unde „aleşii naţiei” vor să o toace la ruleta – dinainte pierzătoare pentru naţie! – a „Proiectului Roşia Montană”. De la consătenii mei de suflet, am primit materialul pe care îl redau integral şi fără nici o modificare.

Uniți pentru salvarea Roșiei Montane

1 decembrie 2011 – Mesajul campaniei Salvați Roșia Montană a fost prezent azi în mijlocul românilor cu ocazia festivităților prilejuite de Ziua Națională, atât în Alba Iulia, cât și în București. Uniți pentru salvarea Roșiei Montane, oameni din Roșia, Cluj Napoca, Timișoara, Arad, Târgu Mureș și București s-au alăturat evenimentelor de la Alba Iulia pentru a spune răspicat că de 1 Decembrie, Roșia Montană este principalul lor motiv de mândrie. În București, acțiuni similare, desfășurate în mod pașnic, au fost întrerupte abuziv de Jandarmerie deși altor grupuri de participanți li s-a permis manifestarea liberă și neîngrădită.

Acțiuni de solidaritate au fost organizate și la Chișinau, Republica Moldova – în fața Ambasadei României, precum și in Budapesta, Ungaria și în Viena, Austria.

Cenzura media impusă de Televiziunea Națională și marile trusturi de presă cu privire la opoziția localnicilor din Roșia Montană a fost ‘înfrântă’ prin steagurile Salvați Roșia Montană ce au fost arborate în fața camerelor de vederi în timpul transmisiunilor live de la Alba Iulia. Sute de români au aplaudat gestul celor prezenți și au transmis mesaje de încurajare membrilor Alburnus Maior, localnici și proprietari din Roșia Montană: ‘Felicitări pentru curajul de a vă spune punctul de vedere!

La polul opus, s-au aflat reprezentanții Guvernului României, care au preferat să se sustragă discuțiilor cu publicul și să ignore întrebările adresate de activiștii prezenți. Relevantă în acest sens a fost atitudinea Primului Ministru Emil Boc, care, însoțit pe tot parcursul vizitei sale de purtătorii de bannere și însemne cu Salvați Roșia Montană, a evitat orice discuție directă. ‘E penibil cum politicienii și presa fug de noi. Data viitoare o să mergem la ei la București, să vedem atunci unde mai fug. Cu toate acestea, le-am transmis azi de la Alba Iulia un mesaj clar: Trădarea de țară în aur se măsoară‘, a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior, la Alba Iulia.

Reacțiile evazive ale politicienilor sunt completate, din ce în ce mai vehement în ultima perioadă, de ‘ieșirile’ agresive ale Jandarmeriei Române, în special în București. La replica unuia dintre activişti că dreptul la libera exprimare, inclusiv cu privire la Roșia Montană, este garantat prin Constituţie, unul dintre jandarmi a răspuns că ‘este garantat, dar nu întotdeauna. ‘Mesajul de salvare al Roșiei Montane va fi auzit în pofida comenzilor politice primite de Jandarmerie. Suntem mulți care credem în el și suntem peste tot‘, a completat Raluca Dan, membru Re-Generation, la București.

Azi am primit foarte multe mesaje de susținere. Am încredere că majoritatea românilor sunt de partea noastră, că nu cred în proiectul minier rmgc și că ne vor sprijini în continuare în apărarea proprietăților noastre din Roșia Montană!‘ a declarat Călin Caproș, vice-președintele Alburnus Maior, la Alba Iulia.

Semnează: Eugen David, presedinte Alburnus Maior, şi Calin Capros, vicepresedinte Alburnus Maior

Imagini și materiale video de la acțiuni:

Alba Iulia:
Uniți pentru a Salva Roșia Montana – galerie foto:
http://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.281316768571671.59304.120110471358969&type=1
Unde fugiți, domnule prim ministru? – video:

Manifestari Salvați Roșia Montana – video:

Și mâna Greblă se făcu… Nu vrem să fim expropriați din casele noastre – video:

București:
Acțiuni de intimidare a forțelor de ordine – video:


Acțiuni agresive și nejustificate de intimidare a activiștilor – foto/ text:
http://regenerationromania.wordpress.com/2011/12/01/actiuni-agresive-si-nejustificate-de-intimidare-a-activistilor-pentru-salvarea-rosiei-montane-in-timpul-festivitatii-de-1-decembrie/

Chișinau:
Protest de solidaritate pentru Salvarea Roșiei Montane – galerie foto:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150389900326423.366948.584216422&type=3

***
Alburnus Maiorwww.rosiamontana.org -coordonatorul campaniei Salvati Rosia Montană este asociatia proprietarilor din Roșia Montană, care reprezintă interesele a peste 300 familii de fermieri din Roșia Montană si a 100 de familii din comuna invecinată Bucium.

Dezvoltată in cea mai mare mișcare pentru apărarea drepturilor omului din tară (dreptul la mediu, la patrimoniu, la liberă exprimare, la proprietate etc, campania Salvati Roșia Montană reprezintă opozitia fată de deschiderea celei mai mari mine de suprafată din Europa. Motivele opozitiei sunt multiple dintre acestea distingand argumente privind protectia mediului, patrimoniul cultural, perspectivele economice limitate și impactul social puternic prin relocarea si strămutarea populatiei locale.

Singurele cuvinte pe care le pot adăuga, sunt cuvintele din titlul imnului naţional:

Deşteaptă-te, Române!

Reclame