Cum pot ajunge la Mănăstirea Măgina

Posted on 28 decembrie 2011

10


Răspund unei întrebări pusă de cititori ai acestui blog. Chiar dacă, în cuprinsul articolelor, aţi putut citi din cele ce veţi găsi mai jos, fac o sinteză, un sumar, o listă a căilor de parcurs pentru a ajunge la Mănăstirea ascunsă în munte, deşi e la numai câţiva kilometri de drumul european, de oraş.

Dacă veniţi cu trenul – coborâţi în gara Aiud

De-aici, cu un microbuz care merge chiar la Măgina, faceţi cu ceva peste un sfert de oră.

Din şosea, din dreptul indicatorului „spre Mănăstire”, treceţi podul şi … o luaţi, cătinel, pe vale-n sus.

Sunt sigur că vă veţi opri la casa parohială, unde părintele Fufezan, tatăl şi fiul, au organizat un muzeu etnografic, într-o casă cu acoperişul de paie (vezi: Chaumière moţească, O „chaumière” moţească ), coborâtă din inima muntelui, de la Râmeţi.

Casa are vreo două secole în spate!

Obiectele din muzeu vă vor pune imaginaţia la încercare şi veţi fi, realmente, uluiţi de ingeniozitatea ţăranului de la munte.

O altă casă, coborâtă din acelaşi sat şi cu vechime asemănătoare, dar, va fi acoperită cu şiţă (şindrilă), se reedifică în curtea mănăstirii, pentru a adăposti un Muzeu al Icoanei Ortodoxe. În proiectul părintelui Serafim, într-o încăpere, vom vedea icoane pe lemn şi, în cealaltă, icoane pe sticlă. Dar, va fi mai mult decât un simplu muzeu, tinzînd spre un adevărat centru de informare, creare, păstrare, popularizare a icoanelor tradiţionale româneşti.

După aproape doi km, parcurşi pe drumul ce însoţeşte pârâul, ajungeţi la poarta mănăstirii.

Parintele Serafim - stareţul Mănăstirii Măgina

Nu ezitaţi: părintele Serafim, stareţul, şi părintele Cleopa vor fi încântaţi să vă primească!

Dacă veniţi cu maşina – din Aiud, mergeţi spre Poiana Aiudului – Rimetea

După vreo cinci km, la întâlnirea indicatorului „spre Mănăstire”, treceţi podul şi … urmaţi sfatul de mai sus.

La Aiud puteţi veni dinspre Alba Iulia sau dinspre Turda.

De la Turda, puteţi ajunge la Mănăstirea Măgina şi trecând prin Buru – Rimetea (unde este un sat etnografic al populaţiei maghiare din zonă) şi, după ce aţi trecut şi de Livezile, ajungeţi la indicatorul „spre Mănăstire”, treceţi podul şi … urmaţi sfatul de mai sus.

Dacă veniţi dinspre Câmpeni, la Buru o luaţi la dreapta spre Rimetea şi ajungeţi tot la Măgina, dacă vreţi.

Mănăstirea Măgina

Pentru că toate drumurile duc la Mănăstirea Măgina, notaţi-vă indicaţiile de mai sus în agendă la rubrica: unde mergem în 2012! Subliniaţi cu linie dublă însemnarea. După ce reveniţi de la Mănăstire, reveniţi şi la această postare şi lăsaţi un comentariu, în care să-mi spuneţi de v-am grăit adevărul ori ba!

Citind articolele mele despre mănăstire (Din dragoste de Măgina, Mănăstirea Măgina, Să mergem la Măgina şi Mănăstirea Măgina, Măgina: un muzeu în construcţie) şi accesând pagina web a lăcaşului, vă pregătiţi lecţia de istorie. Ajungând acolo, intraţi pe mâna părintelui Serafim, care vă va alina sufletul şi vă va ajuta duhovniceşte să vă întoarceţi acasă cu mai multă lumină în suflet!

Posted in: 47 - Apusenii