Camera cu orgă

Posted on 27 ianuarie 2012

9


Navigând printre nămeţi şi proteste, nici unii, nici altele, cu vreo finalitate întrezărită, după-masa de vineri s-a lăsat cu două evenimente culturale. La Turda, vernisajul unei expoziţii de fotografii şi un concert de orgă, la Galeria de artă municipală şi la Biserica reformată din centru, la distanţă de două ore.

Ochiul camerei

Adaptându-ne la furia anglicizantă, am renunţat la aparatele de fotografiat şi ne-am împroprietărit cu camere foto ori de filmat. Cei care au fost împroprietăriţi de la natură şi cu un dram de talent, folosesc aparatul/camera pentru „a fura eternităţii clipa„, conform unei sui-generis definiţii a artei fotografice.

Ţigănilă şi Cosac au fost adunaţi în „sala mare” a Galeriei. Cu opere emoţionante, cu imagini de copii, inocenţi la pătrat, cu detalii din natură şi din activitatea antropică de la … domiciliu, dar, la unison, în ce priveşte măiestria.

În holul Galeriei, şi-au dat mâna „ucenicii” marilor de dincolo. Nu fără dovezi de talent. Fără, n-ar fi fost membri ai Societăţii culturale Filarmonia – organizatoare, evident, alături de Primărie şi Casa de cultură (sic!).

Expoziţia a primit un titlu pe măsură: FotoGRAFICA. Iată ce spune Comunicatul de presă:

Societatea Culturală „Filarmonia” organizează vineri, 27 ianuarie 2012, de la orele 17, vernisajul expoziţiei colective  FotoGRAFICA, ce reuneşte lucrări ale membrilor Societăţii Culturale Filarmonia Turda şi invitaţi ai acestora. Evenimentul este organizat împreună cu Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Turda şi Casa de Cultură Turda.
Publicul este invitat să vadă lucrări de dimensiuni mari ale cunoscutului regizor artistic, ilustrator muzical teatral, şi realizator de filme documentare, Ovidiu Cosac şi ale dr. Nicuşor Ţigănilă, adunate tematic sub semnul abstractului şi al portretelor. Expoziţia mai cuprinde lucrări ale filarmoniştilor: Dana Deac, Maria Ilişiu, Maria Larisa Oniş, Iudita Pelea şi Iosif Stegaru.
De asemenea, participanţii la eveniment vor putea admira lucrările invitaţilor: Alex Cruceru (Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „I. Mincu” Bucureşti) – cu o fotografie din domeniul turismului, dr. Adina Olteanu – cu două lacustre şi un răsărit din zona Turzii, clujenii Ana Teodora Rus şi Mircea Sabin Rus (Consului Societăţii Culturale Filarmonia) cu lucrări peisagiste.
Vernisajul expoziţiei fotografice de vineri este găzduit de Galeria Municipiului Turda şi intrarea este liberă. Iubitorii de fotografie o pot vizita până joi, 9 februarie a.c.

Orga în concert

Investiţia în modernizarea orgii din Biserica reformată din centrul oraşului, se dovedeşte a fi extrem de folositoare, nu numai pentru serviciul religios oficiat acolo, ci, şi pentru melomanii urbei. Nu este prima oară când sunt invitaţi la un concert de orgă. Sper, nici ultima.

De astă-dată, solistul a fost Lászlóffy Árpád.

Despre ce a fost în program, voi reveni cu amănunte, mâine.

Din arhivă, vă ofer o înregistrare de la momentul finalizării instalării noii orgi, din această biserică.

Din nefericire, crampe ticăloase, m-au împiedicat să fiu prezent şi să adaug imagini şi filmuleţe de la evenimente. Am rezistat doar la primul moment al vernisajului. Am putut admira prezenţa Viceprimarului, a Directorului de la Casa de cultură şi a, ultimului pe listă (sic!), Guvernatorul Filarmoniei. Poate, am reuşit să vă rup de la la grijile, problemele, spaimele cotidiene, ca să puteţi intra în grijile, problemele, spaimele week-end-ului. Vi-l doresc frumos ca o fotografie şi armonios ca un concert!

Reclame
Posted in: 22 - Evenimente