Para-trăsnet şi Para-pantă

Posted on 12 martie 2012

2


Paratrăsnetul este o instalație de protecție a construcțiilor și a instalațiilor împotriva efectelor produse de loviturile directe de trăsnet. Curentul se scurge din paratrăsnet în pământ. Se mai numește paratoner sau parafulger. A fost inventat de Benjamin Franklin în 1749[1] iar în Europa de Prokop Diviš în 1754.[2]

Sâmbătă a fost o zi în care paratrăsnetul a fost absolut inutil. Cerul a fost brodat cu dantele paşnice de nori, strălucind, ştrengăreşte, în Soarele de Primăvară … viitoare.

Conform înţelegerii noastre, Damien şi Bastien, au coborât din microbuzul ce i-a adus din Cluj Napoca, la „Fabrica de Oale”. După ce le-am prezentat scuze din partea Prietenului Ulise, care nu s-a simţit foarte bine şi a rămas să se dreagă, am pornit la drum. Ţelul fiindu-ne Cheile Turzii. Despre drum, vă povestesc – în imagini – pe un alt blog. În patru episoade a câte zece imagini.

Astăzi, de vreme ce am pornit cu paratrăsnetul, să continuăm cu … parapanta. Pentru că, tocmai, dădusem colţul pe drumul dinspre Sânduleşti, şi le povesteam că stâncile Cheilor sunt piste de învăţare şi încercare pentru alpinişti şi parapantişti, când … am şi văzut două „păsări” cuvântătoare, venind în zbor planat dinspre „Cruce”!

Zborul cu parapanta (apud wikipedia) este un sport aeronautic recreativ sau competițional.

Văzută de jos în sus,

arată cam aşa:

Văzută de sus în jos

(când noi coboram „în Chei”, parapantistul sosise deja acolo),

arată cam aşa:

Explicată,

în cuvinte,

chestia devine cam aşa:

Conform celor spuse de parapantist, definiţia din wikipedia este corectă. După ce i-am dat o mânuţă de ajutor, la strângerea jucăriei, l-am lăsat să încerce să profite de vremea bună şi să mai facă un zbor. Noi, „ne-am luat zborul”, doar, la figurat, prin Chei.

În concluzie, e mai plăcut să te dai cu parapanta decât … să nu ai paratrăsnet!

Posted in: 6 - Sport