Istoria apei turdene

Posted on 8 mai 2012

0


Mult timp m-am tot întrebat ce scop a avut construcţia care mai există încă pe str. Viilor, chiar aproape de curba drumului ce şerpuieşte spre Băile Turda. A fost un rezervor de apă al oraşului. În cei câţiva ani de când am tot ttrecut pe-acolo, distzrugerile s-au acumulat. Tipic românesc.

Citesc în presă: Compania de Apă „Arieş” îşi lansează Monografia Compania de Apă „Arieş” SA Turda organizează un eveniment deosebit, cu ocazia împlinirii a „100 de ani de alimentare cu apă în sistem centralizat”. Cu această ocazie, în cadrul unei şedinţe festive, Compania de apă „Arieş” va face o prezentare a companiei, în format ppt şi îşi va lansa Monografia. Evenimentul se va se desfăşuara în data de 11 mai 2012, de la ora 08.50, în sala de conferinţe a Pensiunii Pelicanul.

Mă uit la imaginile dintr-o broșură:

Această prezentare necesită JavaScript.

Și la cele adunate de mine de pe teren:

foto

Întrebare: N-ați uitat ceva, CAA-iștilor?! Ceva din istoria apei turdene?!

Am mai aflat că:

Municipiul Turda anunţă derularea proiectului Patrimoniul arheologic şi monumental turdean între protecţie şi dezvoltarea urbanistică actuală. O coabitare necesară si posibilă în perioada aprilie – august 2012, proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (39.062 lei). Echipa coordonată de arheolog dr. Mariana Pîslaru este formată din arhitecţi ai Primăriei Turda (arh. Vass Sara) şi arheologi de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Cluj (Virginia Rădeanu), Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (Lect. dr. Bajusz István, Lect. dr. Florin Fodorean) şi Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş (Lect. dr. Fábian István). Obiectivele proiectului sunt înregistrarea fidelă a zonelor cu potenţial arheologic antic şi medieval, a monumentelor din Turda, de la cele antice până la cele ale „arheologiei industriale” din secolul al XIX-lea şi clădirile valoroase ale arhitecturii secolului XX. Prin digitizarea şi cartarea patrimoniului arheologic reperat şi a monumentelor ori a complexelor şi ansamblurilor monumentale, prin identificarea lor cadastrală, începând cu vechile descoperiri din secolul al XIX-lea, se vor realiza hărţi topografice complexe ale patrimoniului din Municipiul Turda. Instrumentul astfel creat va fi indispensabil celor angrenaţi în protejarea patrimoniului prin supravegherea regimului de construcţii. Noile monumente sau zone cu potenţial arheologic vor fi protejate prin PUG Turda reactualizat.

Ca şi cu mocăniţa, care, după ce a fost sfârtecată, topită şi arsă, devine … monument şi se cheltuiesc bani pentru … „protejarea patrimoniului”. Ce se mai poate face? Doar să se cheltuiască banii pentru protejarea a ceea ce nu mai avem!