Evenimente ortodoxe

Posted on 4 august 2012

2


 O scurtă întâlnire cu Părintele Dorin Sas, i-a dat ocazia să ne invite la două evenimente ortodoxe, care se vor desfăşura în apropiere.

Hramul Mănăstirii Petridului

Informaţii de ultima oră:

– Plecarea autobuzului spre Mănăstire: orele 07.30 din fata bisericii.
– Mâine seara la orele 20 vin Sf. Moaşte ale Sf Ierarh Nectarie de la Eghina, ce se pastreaza la o biserica in Iaşi, la biserica noastra in pelerinaj.

Despre mănăstirile Petrid-ului, găsiţi amănunte în Mănăstirea veche şi nouă a Petridului. Luni, 6 august, se sărbătoreşte Hramul noii mănăstiri de la Petreştii de Sus.

Din articolele publicate de mine în “Jurnalul de Arieş” şi aici, pe blog, aţi aflat informaţii despre “Mănăstirea Petridului”, respectiv, vechea mănăstire din zona satului Petreştii de Mijloc, în apropiere de Cheile Turzii. Azi am fost pe locul unde (bănuiesc) a fost vechea mănăstire. Şi la noua mănăstire, care se construieşte cu vreo şase kilometri mai încolo, în zona satului Petreştii de Sus


Comemorarea Mihai Viteazului

Scria cineva: La începutul secolului XX, în 1901, se împlineau trei secole de la uciderea, la 9 august 1601, a lui Mihai, numit „viteazu” de către popor şi adversari, deopotrivă.
Dacă aici, în Transilvania, aflată încă sub cizma austro-ungară omagierea a fost mai reţinută, datorită vigilenţei autorităţilor, dincolo de Carpaţi a fost editată şi distribuită o ilustrată comemorativă, editată de o editură din „Bucuresci”. Lângă portretul voievodului s-au desenat pecetea sa şi harta celor trei principate unite de el. Se pare că însuşi dr. Ioan Raţiu ar fi contribuit la aceste manifestări comemorative de peste munţi, din partea liberă a României de-atunci.
Din fericire, cu o sută de ani mai târziu, Turda şi-a onorat cu brio obligaţiile prin manifestări de amploare. Inclusiv prin emiterea de cărţi poştale ilustrate. Chiar dacă astăzi circulaţia acestora este mult restrânsă de existenţa celorlalte mijloace de comunicare, mai moderne, ce ne stau la dispoziţie. Ne-amintim de Mihai.

Detalii despre eveniment – Comemorarea Uciderii lui Mihai Viteazu pe Câmpia Turdei – aveţi în comunicatul furnizat de părinte – invitatie m. voda, ca şi imaginea frumoasei mănăstiri, de lângă obeliscul închinat Voievodului,

Adoptă o Casă la Roşia Montană

Îmi scrie roşianul, românul, neobositul prieten, Eugen, din Roşia Montană:

Stimati jurnalisti,
Asociatia Alburnus Maior in parteneriat cu Asociatia ARA – Arhitectura.
Restaurare. Arheologie anunta lansarea programului Adopta o Casa la Rosia Montana. Acesta are menirea sa catalizeze sprijinul fara precedent pentru Campania Salvati Rosia Montana catre actiuni, finantate independent, de conservare si punere in valoare a unor case cu valoare istorica si arhitecturala.

Informatii detaliate gasiti in comunicatul de presa atasat – Adopta_o_Casa_la_RosiaMontana.
O zi buna,
Eugen David – Preşedinte Alburnus Maior
2 august 2012

Vă prezint câteva imagini preluate de pe internet:

– acum două milenii, romanii săpau galerii

– astăzi, localitate rezistă

– viitorul … propus de „Proiectul Roşia Montană”!

V-am oferit şansa pentru trei prezenţe şi acţiuni care vă scot în evidenţă spiritul de român şi ortodox, de creştin şi patriot, de … Om, în primul rând! Părintele Dorin Sas este acasă în concediu de odihnă. Actualmente, trudeşte în Spania la ridicarea unei biserici pentru comunitatea românilor din sud-est-ul Madrid-ului. Poate, voi reuşi să-l fac să-mi povestească mai multe despre activitatea lui de misionar.

Posted in: 28 - religie