Declaratia lui Mihai Viteazu

Posted on 9 august 2012

0


Ca un bun jurnalist neprofesionist, ce sunt, mă mândresc cu faptul că,
am umblat,
am cautat,
am iscodit, …
si m-am aflat in locul potrivit, la momentul potrivit, pentru o declaratie a lui … Mihai Viteazu:

Ca in fiecare an, la 9 august, data la care a fost ucis, in 1601, pe Campia Turdei, Voievodul Mihai, „Domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată Ţara Moldovei, conform titulaturii folosită de voievodul însuşi, într-un document din 6 iulie 1600, ne-am adunat, localnici si musafiri, pentru a-l comemora pe cel care isi doarme somnul de veci, aici.

Printre oficialităţi, am zărit pe subprefect şi vicele Consilului judeţean, numeroşi primari de localităţile apropiate, persoane politice, …

S-au depus coroane din partea autorităţilor, instuţiilor, firmelor, etc.

O gardă militară a onorat pe Voievoul ucis cu 411 ani în urmă. Generalul Sever Mureşan a fost şi el prezent, la venerabila sa vârstă. ce se apropie vertiginos de centenr.

Ziceam ca au fost si musafiri, vizitatori ai locurilor, veniti de peste munte, din Târgul Neamtului, de pe langa Ozana cea frumoasa a Humulestilor lui Creanga:

„Marele domnitor Mihai Viteazul (notă: corect este „Viteazu”!!!) îşi are locul de veci în Turda, unde a căzut „ca un copaciu”, cum, frumos glăsuieşte cronicarul” – ne spune pliantul „Sfânta Mănăstire Mihai Vodă Turda”, cumpărat de la o … viitoare (poate!) măicuţă.

Slujba de pomenire a lui Mihai – soborul de preoţi l-a avut în frunte pe  Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei – a fost urmată de scurte alocuţiuni, apoi, de tradiţionala, de-cum, scenetă în care Mihai vine călare în faţa mulţimii.

La plecare, participaţii au primit ortodoxa pomană a slujbei de pomenire: câteva felii de cozonac şi un pahar cu suc.

Din cartea „Legende din zona Turzii despre uciderea lui Mihai Viteazul”, a lui Aurel Nanu, lansată sub egida ASTRA, vă ofer ultimul discurs (imaginar) al Voievodului, care schiţează intenţiile lui Mihai de a reaşeza lucrurile pe făgaşul normal al stăpânirii sale în Ardeal:

„Ostaşii mei voinici! Unii veţi porni şi veţi lua în stăpânire Aiudul … Iar ceilalţi veţi supune Sebeşul şi alte cetăţi şi oraşe şi veţi îndupleca vitejeşte toată făptura să se închine pajurei mele.”.

Câteva imagini de la manifestarea populară din parcul ce-nconjoară obeliscul de 1.601 cm înălţime, vă sugerează atmosfera. Chiar dacă, în fiecare an, numărul participanţilor pare a fi tot mai mic.

Această prezentare necesită JavaScript.

Fanfara „Potaissa” a Casei de cultură Turda a onorat partea muzicală a manifestării:

Printre personalitatile cu care m-am intalnit la Sarbatoare, a fost si Colegul Zolty, bloggerul din Bogata.