Mai aproape de Polul Nord (2)

Posted on 12 August 2012

0


Convenind cu un lunean, care începe să devină celebru, că-mi va povesti ce şi cum de s-a apropiat aşa de mult de polul Nord, când toţi fug, mai cu seamă, spre Soarele mediteranean, am aşteptat câteva luni … în van. În cele din urmă, … continuarea e aici:

Ce îmi place cel mai mult aici e sistemul bine pus la punct. Indiferent de domeniu. Dar cel mai mult m-a impresionat seriozitatea lor in politica. Nu contează ce partid e la putere, legea e una si aceeaşi pentru toţi! Nu se schimba după interese. Apoi, natura te da gata! Verile cu lumina 24 de ore din 24, cu soarele răsărind la miezul nopţii in luna iunie, aurorele boreale din perioada de întuneric … E ceva superb!
Spuneam ca am fost primul roman din localitatea asta. Marea majoritate a celor care au venit, mai apoi, sunt aici datorita mie. Nu e o lauda, e o constatare.
Din păcate, nu reuşim sa cream o comunitate. Mulţi dintre cei veniţi aici nu ştiu altceva decât „munca si acasă”. Am fost foarte dezamăgit, când, încercând sa ii strâng pe toţi, pentru a sărbători Ziua Naţionala a României, din cei in jur de 100 – 110 romani de aici, ne-am adunat vreo 15-16, cu copii cu tot! Nu am trăit ruşine mai mare in viata mea! La întâlniri au fost mai mulţi norvegieni decât romani …
Pentru ca am vorbit de norvegieni, pot spune ca ne tratează, pe mine si familia mea, ca fiind de ai lor. Bine, si ceilalţi romani sunt apreciaţi aici, pentru ca sunt oameni muncitori, nu creează probleme. Noi, insa, ne implicam in comunitatea locala. Am participat la numeroase acţiuni ale comunităţii, indiferent ca a fost voluntariat sau sponsorizare. Pot sa va spun (iarăşi fără lauda!) ca am fost ales acum 3 ani preşedintele clubului sportiv din localitate, deşi candidase si un localnic! Asta spune ceva, nu?
Numele meu se regăseşte pe lista de acţionari a unui club de fotbal din prima liga norvegiana. Suma nu e mare, insa intenţia a fost de a se regăsi un nume de roman pe acea lista. Si am reuşit! Sună ca un cancan … dar, nu este, deloc!
Adevărul e ca si eu mă simt aici ca pestele in apa. Sunt oameni drăguţi, săritori daca ai nevoie, daca nu, nu te stresează. La ei totul porneşte de la cinste. Eşti cinstit, corect, nu faci prostii, eşti respectat!
Limba norvegiana face parte din familia limbilor germanice. Faptul ca am invatat limba engleza, timp de 11 ani, in scoală, mi-a fost de mare ajutor. Norvegienii vorbesc, in marea lor majoritate, engleza. Spuneam insa ca eram hotărât sa rămân aici si lucrul cel mai important , când iei o astfel de decizie, e sa înveţi cât mai repede limba. In campusurile pentru azilanti am avut profesor de limba norvegiana si am profitat de asta. După 6 luni, mă descurcam in conversaţii. Si in acest caz, ca de altfel in general, totul e o chestiune de voinţa.
Pentru Luna, pentru  România, ce fac, de aici, m-aţi întrebat. In 2003 , când m-am întors in ţara pentru a-mi aduce familia, am dus un transport de materiale pentru dispensarul de la Luna. Intr-un alt an, de Crăciun, am contribuit cu bani pentru cadourile de Moş Crăciun. Începând cu anul trecut, in colaborare cu alţi luneni, stabiliţi in Spania, am pus bazele unei asociaţii, unui ONG, denumit „Luna”, in încercarea de a contribui si noi, după puteri, la bunul mers al lucrurilor in satul nostru de baştină. Suntem încă in faza de început, insa, sunt (incurabil!) optimist in ceea ce priveşte viitoarele activitati.
Pentru România … in primul rând, cred ca un comportament ireproşabil aici face mai mult decât orice alta reclama tarii noastre. Apoi, am conceput un blog, in limba norvegiana, unde am scris (din păcate, din lipsa acuta de timp am încetat, momentan, sa mai scriu) despre România, locuri si oameni de la noi, încercând sa le fac cunoscute frumuseţile si valorile tarii noastre. Blogul se poate găsi la adresa http://www. noruegosromania. blogg. no/ .
Am încercat, in ultimii ani, sa celebram Ziua Naţionala a României. In colaborare cu primăria locala, care ne-a pus gratuit spaţiu la dispoziţie.

Pentru că destăinuirea este mai lungă, ca o poveste, depănată la gura sobei, într-o lungă noapte polară, … va continua.

Notă: imaginile mi-au fost furnizate de Alexandru Cuc.

Anunțuri