Zbor deasupra unui cuib de … Stejeriş

Posted on 21 august 2012

8


Unul dintre hobby-urile care mi-au tulburat tihna, de-a lungul vieţii, a fost modelismul. Aero-modelismul – sub îndrumarea lui Damaschin, şi racheto-modelismul – sub îndrumarea lui Barbu, secondat de „fabricantul de motoare” … tatăl meu … Anii trecuţi, v-am relatat despre concursuri internaţionale de aeromodele, desfăşurate la Turda: august 2007: Modele în zbor şi septembrie 2007: Aeromodele pe cerul Bogăţii, iunie 2008: Aerodrom în tancodrom, iunie 2009: Micile avioane ale marii pasiuni, …

Pasionaţii de Aeromodele planoare clasa F1E, din 12 ţări, se întâlnesc la Turda.

De fapt, pe dealurile Stejerişului şi ale Bogăţii, după cum … bate vântul.

La propriu, pentru micile avioane au mare nevoie de curenţii de aer ascendenţi, ce se formează pe aceste pante însoruite.

Pe „feţele” dealurilor, cum se spune pe la noi.

Această prezentare necesită JavaScript.

Un amestec de etape de concurs naţional şi  internaţional, Cupa Federatiei Române de Modelism, Memorial Popa Cringu (Clasament din World Cup), Cupa Turda (Clasament din World Cup), …

Astăzi, în faţa Primăriei Turda, a avut loc deschiderea oficială a manifestărilor mini-aviatice.

Cu cinci ani în urmă, scriam, în Ziarul 21: „L-am întrebat pe George Arghir, profesor universitar şi aeromodelist, de vreo cinci decenii, cine câştigă mai mult din îmbinarea ingineriei cu aeromodelismul? Ambele domenii: sportivul modelează individul spre a face ceva interesant, altceva decât profesia, de a munci cu tenacitate şi migală pentru crearea aeromodelului; iar inginerul învaţă că sutele de ore de trudă vor avea finalizarea în rezultatele de la concurs„.

Din păcate, lipseşte – sau nu sunt eu suficient informat?! – Cupa „Gheorghe Barbu”, cea care îl omagia pe uitatul multiplu campion naţional în modelism, cel care a adus nerecunoscătorului său oraş, Turda, un camion de titluri şi medalii, prin el-însuşi şi prin „şcoala de modelism” pe care a păstorit-o, timp de mai multe decenii.

Pentru mine, tot din păcate, alte treburi, planificate pentru aceste zile,  mă împiedică să merg la faţa locului. Chiar dacă unii dintre participanţii din alte ţări, participanţi şi la ediţii anterioare, m-au recunoscut şi … le-am urat succes!

Posted in: 6 - Sport