Mocăniţa moartă împlinea o sută de ani

Posted on 26 august 2012

10


Îmn stilul nostru p(r)ostdecembrist, mai întâi – distrugem (cine?! nimeni, evident!), apoi, căutăm bani ca să refacem … monumentele istoriei. Aşa se face că, „sărbătorim” …

Mocăniţa moartă împlinea o sută de ani

Calea ferată îngustă care traversează o parte din Munții Apuseni, în lungime de 94 km, între orașele Turda și Abrud a luat ființă între anii 1910-1912 (numită “mocăniță” datorită faptului că unii localnici din zonă erau cunoscuți și sub numele de “mocani”).

Mocănița s-a dat în funcțiune oficial la data de 20 iunie 1912 și a fost scoasă din uz în anul 1998.

Linia îngustă avea 21 de stații, din care 4 gări (Turda, Baia de Arieș, Câmpeni, Abrud) și 17 halte: Turda-Transbordare, Mihai Viteazu (Sânmihaiu de Sus), Cornești (Plăiești), Moldovenești, Buru, Ocolișel, Vidolm, Ocoliș, Lunca-Poșaga (Lunca Arieșului), Sălciua, Brăzești, Sartăș, Hădărău (Hădăreni), Lupșa, Mușca, Bistra și Roșia Montană.

În ultimii ani pe această rută circulau zilnic (dus-întors) 3 trenuri: un accelerat (cu 2 clase) și 2 personale (cu 2 clase). Trenul accelerat parcurgea cei 94 km în cca 5 ore și 30 minute (oprind în numai 6 stații), iar cele personale în cca 6 ore și 30 minute (oprind în toate stațiile). Mocănița oprea însă și între stații, când pasagerii ocazionali făceau semne cu mâna.

Se preconizează repunerea în circulație a Mocăniței, cel puțin între anumite stații de interes turistic sporit. – conform wikipedia.

Din păcate, o mare parte din traseu a dispărut. Nimeni nu a văzut cum se demontează şi pleacă şinele, nimeni nu a prins pe vreunul dintre cei care au smuls traversele, nimeni nu a văzut cum dispare chiar şi terasamentul, pe-alocuri. Acum, „se preconizează repunerea în circulație„!
Despre istoria mocăniţei, mai găsiţi ceva informaţii aici, aici, aici, aici şi aici.

Prin amabilitatea Prietenului, neobositul filatelist Petre Suciu, vă ofer imagini cu câteva din gările mocăniţei de altădată:

Această prezentare necesită JavaScript.

Notă: Imaginile din această postare nu-mi aparţin; unele sunt de pe internet, altele sunt din colecţia lui Petre Suciu din Turda. Mulţumesc tuturor.