Ca la bunica: palanieţ cu varză

Posted on 13 octombrie 2012

4


Din motive personale, dureroase (la propriu!), nu am putut să mă bucur de lansarea de la Câmpia Turzii a noii echipe de fotbal „Industria sârmei” şi a unei şcoli de fotbal. Cu atât mai mult, cu cât se zvonea că ar veni însuşi Regele Hagi la eveniment. M-am prezentat la o altă lansare, mult mai gustoasă: a palanieţelor cu varză coapte pe vatra cuptorului.

Când cineva se dedică unei idei, cu timpul, numele îi este asociat ci ideea respectivă. Aşa a ajunsa Marta Pojoni să fie asociată cu SlowFood-ul. Organizează mereu acţiuni de promovare a hrănii curate, naturale, sănătoase. A hrănii tradiţionale.

Astăzi, după semi-eşecul – din cauza ploii, mai ales – a târgului de produse agricole din centrul oraşului, desfăşurat sub emblema „Ziua Recoltei„, pe la ora cinci a înserării, fumul a început să se înalţe din cuptorul tradiţional, lipit cu lut şi pregătit să primească în pântecele sale fierbinţi, fel şi fel de chestii din arhiva de … reţete ale bunicii.

În avanpremieră, a fost pizza. Apoi, a sosit şi STAR-ul serii: palanieţul cu varză! Adică, un fel de batistă din aluat de pită, în care se ascunde un pumn de varză călită. Evident, pe ici, pe colo, mai intervin şi nişte ierburi plăcut aromitoare.

Mina de palanieţuri

Ambele „soliste”, pizza şi palanieţul, au mai multe puncte comune:

– sunt pregătite pe loc, de mâini de gospodine harnice, Marta şi ajutoarele ei,

– înglobează NUMAI ingrediente naturale, neavând nici un contact cu sofisticăriile pline de E-uri ale bucătăriei actuale,

– după ce le treci prin Palatul cu limbă, te obligă … să-ţi lingi degetele!

Din fericire, imaginile, pe care le-am surprins în timpul manevrelor de producere a bunătăţurilor, nu conţin şi … aromele. De-aceea, dacă vreţi să înţelegeţi mai bine ce vă prezint,

Această prezentare necesită JavaScript.

… MUSAI să vă interesaţi … când repetă Marta isprava!

Şi n-am încălecat pe nici o şa şi v-am spus povestea palanieţelor cu varză, iscate în mijlocul oraşului!

Posted in: 22 - Evenimente