Obiecte de cult greco-catolice, supravieţuitoare prigoanei comuniste

Posted on 19 octombrie 2012

10


Am avut parte, astăzi, de două vernisaje. La Galeria municipală de artă, expune vecina mea, Violeta Nicula. Dar, la muzeul de istorie s-a deschis o expoziţie inedită. Am ales-o şi vă prezint ceva din ce s-a-ntâmplat, din ce-am văzut. Merită să mergeţi şi să vă împărtăşiţi din sfinţenia obiectelor păstrate cu preţul libertăţii, a vieţii chiar, de oameni care au crezut şi nu au acceptat să-şi schimbe credinţa.

La Muzeul de istorie din Turda s-a vernisat o

Expoziţie de obiecte de cult greco-catolice, supravieţuitoare prigoanei comuniste

sub emblema: Biserica Greco-Catolică, între desfiinţare şi supravieţuire

Expoziţia cuprinde piese adunate cu sârg de pr. dr. Florin Gheorghiu de la Parohia Sănduleşti.

În prezenţa unui public ales, împănat cu notabilităţi bisericeşti şi laice, vernisajul a cuprins prezentarea făcută de muzeograful Horaţiu Groza, urmată de explicaţiile părintelui Gheorghiu.


Un cuvânt de laudă a adus şi Preasfinţia Sa Claudiu Lucian Pop, noul episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a Blajului, cel mai tânăr episcop catolic din lume.

Citez, din pliantul pus la dispoziţie de muzeu:

„O astfel de acţiune, iniţiată de Protopopiatul Turda (Parohia Sănduleşti), scoate la iveală un remarcabil fond de carte şi obiecte de cult care au fost ascunse în perioada de clandestinitate . Cert este că Biserica Greco-Catolică a reuşit să supravieţuiască, în perioada comunistă, nu numai prin rezistenţa preoţilor, episcopilor şi credincioşilor care şi-au păstrat credinţa, ci, prin însăşi existenţa unor astfel de relicve specifice cultului greco-catolic care s-au păstrat.”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Expoziţia este deschisă în perioada 19 octombrie – 18 noiembrie, în incinta muzeului turdean.

Se intenţionează itinerarea expoziţiei pe întreg cuprinsul ţării.

Restituirea detaliilor ascunse ale perioade comuniste este o sarcină şi o datorie pe care Horaţiu Groza a preluat-o şi o onorează prin evenimente de înaltă ţinută.

Posted in: 28 - religie