Am avut parte, astăzi, de două vernisaje. La Galeria municipală de artă, expune vecina mea, Violeta Nicula. Dar, la muzeul de istorie s-a deschis o expoziţie inedită. Am ales-o şi vă prezint ceva din ce s-a-ntâmplat, din ce-am văzut. Merită să mergeţi şi să vă împărtăşiţi din sfinţenia obiectelor păstrate cu preţul libertăţii, a vieţii chiar, de oameni care au crezut şi nu au acceptat să-şi schimbe credinţa.
La Muzeul de istorie din Turda s-a vernisat o
Expoziţie de obiecte de cult greco-catolice, supravieţuitoare prigoanei comuniste
sub emblema: Biserica Greco-Catolică, între desfiinţare şi supravieţuire
Expoziţia cuprinde piese adunate cu sârg de pr. dr. Florin Gheorghiu de la Parohia Sănduleşti.
În prezenţa unui public ales, împănat cu notabilităţi bisericeşti şi laice, vernisajul a cuprins prezentarea făcută de muzeograful Horaţiu Groza, urmată de explicaţiile părintelui Gheorghiu.
Un cuvânt de laudă a adus şi Preasfinţia Sa Claudiu Lucian Pop, noul episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a Blajului, cel mai tânăr episcop catolic din lume.
Citez, din pliantul pus la dispoziţie de muzeu:
„O astfel de acţiune, iniţiată de Protopopiatul Turda (Parohia Sănduleşti), scoate la iveală un remarcabil fond de carte şi obiecte de cult care au fost ascunse în perioada de clandestinitate . Cert este că Biserica Greco-Catolică a reuşit să supravieţuiască, în perioada comunistă, nu numai prin rezistenţa preoţilor, episcopilor şi credincioşilor care şi-au păstrat credinţa, ci, prin însăşi existenţa unor astfel de relicve specifice cultului greco-catolic care s-au păstrat.”.
Expoziţia este deschisă în perioada 19 octombrie – 18 noiembrie, în incinta muzeului turdean.
Se intenţionează itinerarea expoziţiei pe întreg cuprinsul ţării.
Restituirea detaliilor ascunse ale perioade comuniste este o sarcină şi o datorie pe care Horaţiu Groza a preluat-o şi o onorează prin evenimente de înaltă ţinută.
Carmen
25 octombrie 2012
Toata admiratia, respectul si recunostiinta Parintelui Florin Gheorghiu, pentru ceeace a realizat!!! Carmen S. 24-X-2012, Miercuri.
Zamfir POP
25 octombrie 2012
# Carmen: În curând, voi merge la Sănduleşti ca să stau de vorbă cu el, acolo, la biserica lui. Poate, mai aflu ceva noutăţi.
daurel
22 octombrie 2012
In capitala, congregatia greco-catolica din sect 1 nu primeste autorizatiile necesare functionarii; n-am inteles cat este implicat Oprescu, cat Chiliman…; cazul ma intereseaza direct…
Zamfir POP
22 octombrie 2012
# daurel: Între români, unii suntem urmaşii Romei, alţii sunt ai lui Pauker!
raluca
20 octombrie 2012
am fost si eu la muzeu, e un strop de o istorie pe care din pacate multi dintre noi au uitat-o. Multe felicitari parintelui florin gheorghiu. E bine ca mai exista printre preoti si unii care au si alte preocupari de acest gen nu doar……….. Bravo parinte FELICITARI
Zamfir POP
20 octombrie 2012
# raluca: Părintele Florin Gheorghiu a făcut o treabă minunată şi merită felicitări. Astfel de oameni ne ajută să recuperăm … ceea ce, poate, nici nu am ştiut.
Mariana
20 octombrie 2012
Nu am văzut afişe în oraş şi nu am ştiut de expoziţie. Mulţumesc de informaţie. Merg să o vizionez şi eu.
Zamfir POP
20 octombrie 2012
# Mariana: Eu am fost astăzi, sâmbătă, pe la orele 12 şi, culmea, … rea deschis!!!