Numitorul Comun – Moartea

Posted on 21 februarie 2013

3


La Muzeul de Istorie din Turda a avut loc vernisajul expozitiei Numitorul Comun – Moartea, realizată de „Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc” (IICCMER) şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, cu colaborarea Muzeului de Istorie din Aiud.

Sunt expuse obiecte descoperite în acţiunile de căutare şi deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist, executaţi de Securitate, fără judecată, în anii 1948 – 52. Cercetările de teren fiind iniţiate, adesea, în urma solicitărilor venite din partea rudelor şi urmaşilor celor ucişi.

Investigaţiile s-au desfăşurat în perioada anilor 2007–2012, fiind realizate la început de către specialişti, arheologi şi istorici, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, înfiinţat în decembrie 2005.  Activitatea de cercetare a continuat în cadrul unui ONG, „Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România”, înfiinţat în aprilie 2010. Din vara anului 2012, acest tip de investigaţii se desfăşoară din nou în cadrul IICCMER.

Materialele din expoziţie  prezintă cazuri legate de persoane executate, prin împuşcare, 21 dintre acestea fiind descoperite şi deshumate, prin metode arheologice, pe teritoriul localităţilor Hălmăsău, Nepos (jud. Bistriţa-Năsăud), Glodghileşti, Băieşti (jud. Hunedoara), Teregova (jud. Caraş-Severin), Răchiţele, Sântejude-Vale (jud. Cluj), Sălciua, Dealul Capsei (jud. Alba), Gâlgău (jud. Sălaj) şi mun. Satu Mare. Un alt caz se referă la o persoană ucisă în satul Muşca, jud. Alba, al cărui mormânt a fost căutat în mai multe rânduri fără a fi însă identificat. Cei ucişi au fost îngropaţi în gropi individuale sau în gropi comune, cu două victime sau mai multe victime.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sunt expuse obiecte găsite asupra celor ucişi, precum şi fotografii de familie, fotografii provenite din arhiva fostei Securităţi sau imagini surprinse în timpul acţiunilor de deshumare ori filmări de la deshumări.

Vernisajul s-a desfăşurat în sala de expoziţii a Muzeului de istorie Turda, în prezenţa  istoricul Marius Oprea, directorul Departamentului de Investigaţii Speciale din cadrul IICCMER, a directorilor instituţiilor muzeale implicate, a dr. Traian Neamţu, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România – Filiala Cluj, precum şi a viceprimarului Turzii, Lucian Nemeş, ca reprezentant al administraţiei locale.

Vizitarea expoziţiei este extrem de utilă, atât celor care au cunoscut sau nu, în mod direct, realitatea comunistă, părecum şi tuturor celor care cunosc prea puţin sau deloc atrocităţile. Manifestarea este un omagiu adus victimele Securităţii, din perioada de la începuturile regimului comunist în România. Includerea oraşului nostru în circuitul, naţional şi internaţional, pe care îl parcurge expoziţia, se datorează concetăţeanului nostru, muzeograful Horaţiu Groza, component al echipei de investigatori, cel căruia îi datorez invitarea subsemnatului la eveniment, precum şi informaţiile de mai sus.