De pe vremea bunicilor

Posted on 29 martie 2013

8


  b9 DSC06151„Colecţionarii sunt oameni fericiţi” – statuta Goethe, el-însuşi colecţionar, de minerale. Colecţionarii sunt oameni strângători, dar, şi altruişti deopotrivă. Momenztele de fericire sunt cele în care achiziţionezi o piesă şi cele în care reuşeşti să o faci cunoscută altora.

Vineri 29 martie 2013, la ora 12, a avut loc vernisarea  expoziţiei „De pe vremea bunicilor” – Ocupaţii tradiţionale pe Valea Arieşului, piese etnografice din colecţia Ioan Raţiu din Turda.

„Ioan Raţiu se înscrie în şirul colecţionarilor pasionaţi de trecut şi de valorile culturale, precum Kemény József, Botár Imre, Téglás István, care în secolul  al XIX-lea au pus bazele marilor colecţii particulare de antichităţi, dar  şi de obiecte etnografice.

De-a lungul timpului Ioan Raţiu a colecţionat numeroase obiecte din perioada interbelică, a industrializării, dar şi de la începutul secolului al XX-lea. Mai multe piese militare (arme, coifuri, decoraţii), ceasuri, bancnote, samovare, lămpi şi felinare de mină, piese aparţinând mediului urban, intelectual (pipă, călimară cu suport, peniţe, cuţit pentru desfăcut scrisori), halbe din sticlă pentru bere, statuete, diverse cutii, o aripă de avion şi multe altele constituie această colecţie.

b4 DSC06121Pentru expunerea la muzeul turdean au fost selectate şi grupate tematic obiecte etnografice, cu o valoare estetică însemnată, încercându-se o rememorare a funcţionalităţii lor. Dacă acceptăm ideea că un muzeu este un loc al memoriei, în care fiecare obiect îşi are povestea şi istoria sa, atunci noi, cei care intrăm în contact cu aceste obiecte, încercăm să înţelegem prin aceste poveşti o mică parte din trecutul comunităţii noastre, al obiceiurilor, al meşteşugurilor,  al ocupaţiilor, al spaţiului locuit.” – am citat din Comunicatul de presă emis de Muzeul de istorie Turda, organizator ale expoziţiei.

Reprezentanţi ai muzeului turdean şi ai Muzeului Etnografic al Transilvaniei, viceprimarul Lucian Nemeş, precum şi un public ce s-a arătat extrem de interesat, s-au reunit în sala de la parter, printre ticlăzaie, furci de tors, …

Această prezentare necesită JavaScript.

Rapsodul popular Liviu Borza din Copăceni a încălzit atmosfera cu feluritele sale instrumente de scos sunete plăcute. Piesa de rezistenţă, atât pe peretele expoziţiei, cât şi în mâna rapsodului, a fost o bâtă-fluier, utilizată dual: de pază şi destindere, în funcţie de alternanţa calmului şi problemeleor de la stână.

b9 DSC06155Expoziţia este deshisă până spre sfârşitul lunii mai. Merită să mergeţi să vă întâlniţi cu obiectele … de pe vremea bunicilor.

Pentru ca plăcerea să fie maximă, „protocolul” a pus pe masă slană, ceapă verde, caş, ridichi şi un pahar de vin de casă. Ingrediente care au „uns” converesaţiile. Unul dintre cunoscuţi mi-a cerut … să-l prezint colecţionarului, pentru o donaţie. Plăcerea a fost de toate cele trei părţi!

Din păcate, la ieşire, am suferit din nou, văzând artefactele distruse de „reorganizarea” părculeţului, opera „arhitectului” Irimie!