Ziua ţiganilor romi

Posted on 8 Aprilie 2013

2


r DSC07318programAstăzi, centrul oraşului a fost ocupat de ţigani. Nu numai de cei care au „program specific”, zilnic, alături de câinii vagabonzi, ci, de cei „oficiali”. Cu discursurile sforăitoare ale unei veritabile campanii … electorale şi cu manifestări artistice. Despre felul în care consider eu această etnie, am scris în postarea Îmi plac ţiganii cu bun simţ, nu rromii încrezuţi. Este valabil şi astăzi. Doar că, între timp, tot mai mulţi au alunecat spre comportament antisocial.

r DSC07289Am fost invitat să asist la manifestările organizate de Ziua Romilor. Sau a Ţiganilor?! Cine mai ştie ce sunt?! Programul a fost generos, frumos întocmit şi scris, dar, … transpus în practică, pe ici, pe colo, cu întârzieri şi anulări de puncte, … Un fel de haos, care s-a vrut a fi „festiv”!

S-au împărţit diplome, nu ştiu cui şi pentru ce, dar, asta nu este important.

r DSC07190La ora 10 era programat un turneu de fotbal, cu patru echipe „pe zone”. Turneul a început aproape de 11 şi s-a prezentat numai echipa „Poiana”. S-a încropit o echipă ad-hoc, pentru a se putea juca fotbal şi … pentru a se putea decerna un maldăr de alte diplome!

La ora 12, eram aproape de „Cioramica”, de unde trebuia să pornească un marş pentru … nu se ştia pentru ce sau cu ce scop. De-aceea, nici nu s-a mai desfăşurat?!

r DSC07292fustaÎn locul marşului, s-a desfăşurat, în centru, un fel de miting electoral cu program artistic. Vicele, care fusese şi la „turneul de fotbal” (păcălit şi el, ca şi mine!), Corpodean (deci, PC-ul îi vrea alături!?), un mahăr de la Cluj – de-al „Partidei romilor PRO Europa” – care a rostit fraze pompoase despre „obligaţia ţiganilor de a respecta legea” (sic!) şi, mult mai apăsat, despre obligaţia autorităţilor de a-i „sprijini” (evident, gratuit, cu tot ce trebuie unui trai … decent!).

r DSC07297Finalul a fost la „cantina partidului”, unde, s-a mâncat, s-a jucat şi s-a sperat că … ‘om trăi şi ‘om vedea cum va fi mâine!

Remarcabil a fost momentul din centru. Deşi, s-a jucat frumos, cu aplombul specific, cercul „spectatorilor” a fost format tot dintre ai lor. Nu cred că au fost implicaţi, activ ori pe post de gură-cască, o sută de ţigani romi. Lumea, s-a ferit să se apropie. Să nu fiu numai eu nemulţumit de manifestările lor cotidiene?! Chiar dacă era înţesat de pooliţişti şi jandarmi!

Această prezentare necesită JavaScript.

Ceva despre cum a fost la Câmpia Turzii, am găsit postat pe youtube:

Din păcate, şi astăzi am fost nevoit să le suport acel „program specific” de care făceam vorbire în preambul şi, cea mai utilizată expresie, pe care am fost nevoit să o folosesc, ca să pot fotografia şi filma, a fost: „Vezi-ţi de treabă, nu fi ţigan”! Oare, peste vreo zece ani, dacă nu te va lua vreun ungur de guler că nu ai cocardă cu „steagu’ secuiesc”, o vei păţi de la un ţigan … că nu te-ai uitat cum trebuie spre el?! http://youtu.be/ORJHuR13DEE

Anunțuri