Despre biogaz şi turism şi H. C. Andersen

Posted on 19 aprilie 2013

1


După o săptămână plină de evenimente, discuţii exploratorii, documentare pe teren, dar, şi vizitare de puncte pitoreşti, delegaţia daneză – care a vizitat comuna Sănduleşti – se pregăteşte de plecare spre casă. În urma lor, lasă aminitirea întâlnirilor prietenşti, precum, şi schiţe ale unui parteneriat întru ridicarea Săndului şi Copandului.

Prin 2008, directorul de atunci al şcolii din Copăceni, a iniţiat un parteneriat între şcoala cu numele lui Simion Balint şi şcoala din satul Skive, din Danemarca. Colaborări la proiecte comune, urmate de schimburi de vizite – skivenii aici şi copândenii acolo -, au legat prietenii între români şi danezi. Din noua poziţie, cea de primar al comunei Sănduleşti, fostul director de şcoală a amplificat legăturile cu prietenii de la Marea Nordului, ridicându-le la nivel de relaţie între comunităţi. Vizita în Danemarca a lui Augustin Duca a fost urmată de actuala vizită a unei delegaţii daneze. Scopul vizitelor reciproce? Schimbul de experienţă şi explorarea oportunităţilor de afaceri comune.
O vizită în care cei şase danezi – Ivan Anderson şi fiica lui, Heidi, Charlotte Bulow Schmidt, Karl Krogshede, Birthe şi Leif Fyllgraf (ordinea este nesemnificativă – când am întrebat: Cine este şeful delegaţiei?, mi s-a răspuns: Toţi şase!; în plus, să mă ierte dacă am ortografiat greşit vreunul dintre nume!), de diferite specialităţi, au împletit cunoaşterea pitorescului zonei cu a preocupărilor localnicilor şi a surselor potenţiale de iniţiere de noi proiecte comune.

http://youtu.be/ypU1-IbNFVM

Astăzi, s-a desfăşurat o şedinţă festivă, cu prezentarea primelor concluzii. Karl, specialist în probleme de energie şi în înfiinţarea de firme, a vorbit despre potenţialul decelat în comuna Sănduleşti, pentru producerea de biogaz.

http://youtu.be/V9h1fdvjSlU

În discursul său, Ivan s-a axat pe necesitatea unirii forţelor tuturor localnicilor pentru dezvoltarea de ateliere, deschiderea de magazine, în care să se producă şi valorifice obiecte specifice, tradiţionale, realizate manual, aşa cum au ei în satul de unde au venit.

http://youtu.be/p1YvtSWXnXY

Cu toţii s-au arătat încântaţi de cele văzute şi aflate, promiţând sprijin pentru materializarea celor discutate. La unison, au subliniat nevoia coagulării spiritului comunitar, pentru ca, prin munca fiecăruia, să ajungă la prosperitatea comună, a localităţii.
Ultima seară a vizitei s-a încheiat, după un scurt program artistic – extrem de apreciat de oaspeţi! – cu o agapă, unde „s-a parafat”, cu un pahar de vin, vechimea „contractului de prietenie”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Din păcate, parcă, pentru a sublinia cuvintele danezilor, referitoare la necesitatea spiritului comunitar, participarea localnicilor a fost redusă. M-am bucurat să-l văd în sală, printre consilieri locali, pe fostul primar, actualul vice. Semn că, totuși, se pot lăsa de-o parte animozităţile partinice, pentru conlucrare în beneficiul obştei.

Am încercat să fiu aproape de grupul de danezi, cu atât mai mult cu cât Ivan mi-a confirmat dreptul de a ne considera prieteni, şi să le consemnez trecerea prin zonă. V-am relatat despre frumoasa zi de duminică (Au venit din Danemarca, vechii prieteni), alocată participării la slujba de la Biserica Greco-catolică din Sănduleşti şi întâlnirii cu oficialităţi de la judeţ. Apoi, v-am plimbat, însoţindu-i pe danezi la Salină, la Cheile Turului, la Izvorul romanilor (Danezi în Salina Turda), dar, şi la Centru cultural din Copăceni. Aşa cum, în anii trecuţi, v-am relatat despre colaborarea (Du ca la Copăceni) la nivel şcolar (Du ca la Kopenhaga). Sper să pot să fiu şi cronicarul înfiinţării unei viitoare firme româno-daneze!