Într-un comunicat de presă, Şcoala gimnazială „Andrei Şaguna”, mă anunţă şi invită la concursul intitulat „Olimpiada Pământului”. Ca fost elev al şcolii şi ca ecologist, sunt obligat şi onorat să merg pe-acolo, ca să văd ce mai fac actualii mei colegi de şcoală, pentru protejarea planetei.
„Olimpiada Pământului” – la „Andrei Șaguna”
Comunicatul de presă primit începe cu un citat din Victor Hugo: Frumuseţea naturii este egalată numai de frumuseţea sufletului”. Apoi, aflăm că este vorba despre cea de-a II-a ediţie a „Concursului interjudeţean”Olimpiada Pământului” şi că este organizat în parteneriat cu Inspectoratul şcolar judeţean Cluj şi cu Fundaţia de ecologie şi turism „Potaissa” din Turda. Concursul se încadrează în sfera educaţiei pentru mediu şi are, în componenţa sa, trei secţiuni:
– Armonia naturii redată în culoare – concurs de compoziţie plastică;
– „Olimpiada Pământului” – proba scrisă;
– „ECO-atitudine” – activitate practică pentru cunoaşterea şi protejarea naturii (este proba practică, realizată de copii, efectiv, pe teren, în natură.
Sâmbăta – la scris
Aşa cum am promis, sâmbătă am trecut pe la „şcoala mea”. Începuse proba scrisă şi tot ce am aflat a fost că participanţii au venit din 12 şcoli din 3 judeţe şi că la unele dintre şcoli s-au dat baraje pentru selectarea membrilor echipei care să vină la Turda. Pentru că, ediţiile anterioare au fost la înălţime.
Duminică – în natură
Duminică, autobuzul i-a dus pe copii la Remetea. De-aici, împreună cu Alin Roșca de la Fundația de ecologie și turism, au urcat pe Piatra Secuiului. Ca să le fie urcușul mai ușor, Alin i-a antrenat în activitate de cercetare, recunoaștere, de învîțare, în cele din urmă. Primăvara și-a arătat rochița verde cu flori și, chiar, fluturi. Vremea a ținut cu noi, chiar dacă, la întoarcerea în sat, am aflat că …. a plouat!
Pentru cei pe care nu i-am convins cu vorbele și cu imaginile statice, urmează filmulețe:
Secţiunea – arta plastică
Concursul de compoziţie plastică îşi va desemna premianţii abia prin 25 aprilie.
Evenimentele sunt dedicate „Zilei Pământului”. Sărbătorită pentru prima dată pe 22 aprilie 1970, la iniţiativa unui senator american, Ziua Pământului a devenit in câteva zeci de ani un eveniment aşteptat şi sărbătorit în 192 de ţări. Dacă la mijlocul secolului trecut poluarea cu gaze şi fum era privită ca un „semn al prosperităţii”, astăzi tot mulţi dintre locuitorii planetei sunt conştienţi de efectele negative ale acesteia asupra lor, a animalelor şi a locurilor în care trăiesc.
Întotdeauna, ca ecologist, am afirmat că eficienţa maximă în educaţia ecologică se realizează la nivelul copiilor. Copilul, conştient de nevoia protejării naturii, o va proteja. Dar, comportamentul său va impune şi părinţilor, şi bunicilor, aplecarea spre nevoile naturii.
aprilie 22nd, 2013 → 18:14
[…] sugerez să accesaţi: zamfirpop.wordpress, blogulise.wordpress, zamfirpop.com, florinapacuraru, zamfirpop.over-blog, filumenie, […]
aprilie 22nd, 2013 → 18:20
[…] sugerez să accesaţi: zamfirpop.wordpress, blogulise.wordpress, zamfirpop.com, florinapacuraru, zamfirpop.over-blog, filumenie, […]