Suntem un popor … aşa cum suntem. Ne-a cotropit Traian, l-am declarat părintele nostru. Ne-a furat Stalin, şi Basarabia, şi Bucovina, am plâns la moartea lui. Acum, cam uităm de Ziua Independenţei şi ne uţupim să sărbătorim … orice altceva!
Pentru că nu mai sărbătorim, nici Unu Mai muncitoresc, nici Ziua Regelui, sărbătorim Ziua Europei şi Ziua Victoriei. Uneori, ne mai amintim şi de Ziua Independenţei.
Informaţii despre tripla aniversare de azi, găsiţi aici. Am extras câteva cuvinte:
Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, dar și Ziua Europei, toate sunt sărbătorite astăzi.
9 Mai 1877, Adunarea Deputaților a proclama independența de stat a României față de Imperiul Otoman. Ulterior, Principatele Unite intrau în războiul ruso-turc (1877 – 1878), care a dus la înlăturarea raporturilor de vasalitate față de Poartă.
9 mai 1945, Germania capitula în fața Armatei Roșii, care asediase Berlinul. Se punea astfel punct celui de-al Doilea Război Mondial, un conflict care a cauzat distrugeri masive în întreaga lume și pierderi incomensurabile de vieți omenești.
9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe, propunea Germaniei de Vest, Franței și altor țări europene, crearea unei noi forme de organizare a statelor Europei, o Comunitate supranațională. Propunerea s-a concretizat în gestionarea în comun a producției de cărbune şi oțel, acesta a fost însă primul pas către crearea Uniunii Europene de astăzi.
Manifestările de astăzi, de la Turda, au fost scurte. Un Te Deum, câteva alocuţiuni în nota şabloanelor şi … a venit rândul veteranului, generalul Mureşan. Nu mai are ce pierde şi a putut spune exact ce are pe suflet: Cum să sărbătorim „Ziua Europei”, când, Europa ne-a trădat?! Ne-a refuzat statutul de cobeligeranţi şi ne-a servit, pe tavă, ţinută de cealaltă toartă de americani, ruşilor.
Nu cred că ar trebui, totuşi, să ne deranjeze. În fond, şi noi am început războiul într-o barcă şi l-am terminat în cealaltă …
A urmat cortegiul cu coroane, care s-au depus la monumentul ascuns de magnolii. Şi defilarea Gărzii de onoare:
Am tras de limbă pe colegii mei de la Şcoala „Andrei Şaguna” şi am aflat că a fost … „Ziua Eroilor”!
Important e halovinul şi pitărpanu. Nu ne pierdem vremea, acasă ori la şcoală, cu chestii inutile! Istoria patriei este o materie pentru … părinţi şi bunici.
Nu vă mai spun că publicul a fost format din soţia primarului, încă o mână de oameni, câţiva câini vagabonzi, … se vede din imaginile de mai sus.
Aşa, s-a mai bifat o sărbătoare. Am scăpat ieftin: nu s-a cheltuit cu arborarea drapelelor în tot oraşul, nici cu stropirea străzilor, nici cu adunarea (sau otrăvirea) maidanezilor, … presa a consemnat şi-şi merită banii … pentru reclame!
Mala Teaha
12 mai 2013
Zi care ar trebui sa fie scrisa cu litere mari in constiinta romanilor! Prea mult si nu destul a insemnat pentru natia asta 9 mai!
Zamfir POP
12 mai 2013
# Mala Teaha: Specificul momentului este … aiureala! Nimeni nu mai înţelege nimic din preuent, nu ne mai interesaeză trecutul, de viitor …
Tury
10 mai 2013
Mda, Ziua Victoriei, coaliție ce trebuie sărbătorită fără armata roșie.
Zamfir POP
10 mai 2013
# Tury: Să nu negăm meritele. Doar, „meritele” colaterale!
dictaturajustitiei
10 mai 2013
Nu reușesc să simt că ar fi vreo sărbătoare în inima mea.
Zamfir POP
10 mai 2013
# dictaturajustitiei: Măcar, Ziua Independenţei!