Iancule mare, bravule tare, …

Posted on 15 septembrie 2013

2


Din wikipedia, am extras un paragraf: Avram Iancu (n. 1824, Vidra de Sus – d. 10 septembrie 1872, Baia de Criș, Hunedoara) a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

ai SAM_2703Deci, 10 septembrie ar fi fost ziua comemorării trecerii în nefiinţă a Crăişorului. Manifestările organizate de aiuritorităţile locale şi de societatea culturală şi patriotică, ce-i poartă numele, au fost extrem de discrete (sic!): nu s-au văzut, deloc! Din presa online, am aflat că:

ai SAM_2697Peste 5.000 de persoane participă, duminică, la Ţebea, jud. Hunedoara, la comemorarea a 141 de ani de la moartea lui Avram Iancu, înmormântat în cimitirul din localitate, la ceremonie asistând preşedintele Traian Băsescu, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean. Manifestările care marchează comemorarea a 141 de ani de la moartea lui Avram Iancu au început, duminică, la ora 11.00, cu o defilare a vânătorilor de munte, onorul militar fiind dat de preşedintele Traian Băsescu, transmite MEDIAFAX .

ai SAM_2699La eveniment participă, pe lângă preşedintele Traian Băsescu alături de soţie, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi parlamentari democrat-liberali. După ceremonie vor avea loc discursuri, depuneri de coroane la mormântul lui Avram Iancu, apoi un spectacol de muzică populară.

Serbările Naţionale de la Ţebea au loc la mormântul Crăişorului Munţilor. …

Pe platoul destinat ceremonialului este interzis accesul cu drapele sau însemne ale partidelor politice. De asemenea, în timpul ceremonialului public, organizatorii recomandă un comportament decent, zgomotele puternice (imnuri, lozinci) afectând caracterul comemorativ al manifestării. …

ai SAM_2702Avram Iancu, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania, s-a născut în anul 1824, la Vidra, în Munţii Apuseni, într-o familie de moţi înstăriţi. A studiat dreptul la Cluj şi a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Criş, fiind îngropat la Ţebea, jud. Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”.

Ce nu am înţeles: 1. La statuia Crăişorului, de la Turda, … a bătut vântul?! 2. La Serbările Naţionale de la Ţebea s-a omagiat … un lider PDL?! …

A propos de lupta Crăişorului, pentru drepturile românilor: mâine, la orele 16, ne-ntâlnim la Monumentul eroilor revoluţiei pentru a protesta împotriva distrugerii Roşiei Montane!

Reclame