Casa de paie de la margine de Castru

Posted on 27 octombrie 2013

9


Cu câteva zile în urmă, am citit în mai multe ziare online, un text. Acelaşi, semnat, uneori, cu două iniţiale, şi preluat, identic. Rar, mai găseşti şi o indicaţie despre originalul textului. „Ca-şa-i în tenis!” – după cum ne învăţase Toma Caragiu. Nefiind „jurnalist profesionist”, nefiind „organ mass-media”, nu m-am mulţumit să … copy-paste!

p fatada SAM_6862

Casa de paie de la margine de Castru

Cu câteva zile în urmă, într-una dintre hălăduielile noastre, prin zona Castrului, am găsit „Casa de paie„.

Nefiind nimeni acasă, am fotografiat exteriorul, din mai multe poziţii.

Ieri, am avut norocul să-l găsesc pe Dragoş, cel care o construieşte împreună cu Eliza lui, trebăluind, asistat de mai mulţi amici.

Cu amabilitate, mi-a confirmat informaţiile din textul menţionat în link-ul de mai sus şi mi-a permis să intru pentru a fotografia detalii.

Această prezentare necesită JavaScript.

Ca să nu-l reţin de la lucru, am discutat – prin chepengul bazinului – în timp ce punea în operă o găleată de beton.

p pozitie SAM_7360a

Casa de paie de la margine de Castru

Am mai aflat că lucrează de vreo douăzeci de luni şi casa va fi gata … nu se ştie când. A învăţat, pe parcurs, meserii legate de construcţie. Lucrează în funcţie de timpul liber, disponibil, şi de … banii cu care îşi poate cumpăra materialele necesare.
Pe lângă bazinul de 15 mc, în care va colecta apă de ploaie, are o mică seră, mai face şi un mic beci – profitând de configuraţia terenului -, canalizarea merge în fosa septică, …

p SAM_7293

Perete luminator al băii

Casa are vreo 46 de mp. Bucătăria şi livingul ocupă cea mai mare parte . Baia este destul de încăpătoare şi primeşte lumină printr-un ingenios perete în care a încastrat … borcane! Dormitorul este la etaj, suficient ca să doarmă „baronii” (pe masă avea pateuri cu marca „BARONI”!).

Pentru momentul în care familia se va mări, prevede adăugarea unei noi camere. „Musteţile” armăturii sunt pregătite de pe-acum.

p primul SAM_7343

Primul locatar şi-a lăsat urmele

Alături de casă, va ridica o structură de susţinere pentru panourile solare. Acoperişul, orientat înspre nord, având rolul de colectare a apei pluviale.
Ca fundaţie, are patru stâlpi şi o centură de beton. Podeaua va fi pe pământ, izolat termic. Pereţii sunt din baloţi de paie.

Casa nu se vrea, neapărat, una „ecologică”, ci, … una ieftină. Sunt îmbinate materiale ecologice cu finisări cu materiale moderne.

Soluţia faţadei vitrate, orientată spre sud, le va asigura lumină din belşug şi căldură, prin efectul de seră, păstrată de pereţii, buni izolatori, din paie!

Per total, un cuplu de isteţi, care au ales soluţia potrivită pentru … cuibuşorul unde să se simtă foarte … acasă!

N.B.: Originalul textului menţionat în preambul, pare a fi Casa de paie de la Turda – experimentul locuinței de 15.000 de euro cu întreținere zero şi este scris de