De la Turda la Angoulême: miere, ulei şi ceapă

Posted on 27 noiembrie 2013

5


marta a DSC00744SlowFood Turda ne-a reprezentat la festivalul de gastronomie profesionista Gastronomades, cu miere, cu uleiuri presate la rece şi cu dulceaţă de ceapă. Detalii veţi găsi în Comunicatul de presă, primit de la Marta Pozsonyi:

Deplasare reusita pentru delegatia turdeana la Angouleme

 Gastronomades 2013

In perioada 22-24 noiembrie 2013 a avut loc la Angouleme, Franta, festivalul de gastronomie profesionista Gastronomades, ocazie cu care o delegatie turdeana a Asociatiei Slow Food Turda a fost invitata de catre Comitetul de infratire Angouleme, prin ASCITUROS – Asociatia Turda orase infratite.

marta a DSC00745Produsele turdene au fost tare apreciate, diversitatea de miere a familiei Kepes, uleiurile de nuca, dovleac si floarea soarelui produse de familia Duma prin procedeul presarii la rece si dulceata de ceapa rosie de Aries a Martei au fost foarte bine primite si degustate in numar mare de francezi.

Demonstratia culinara a echipei turdene Marta si Alexandru Pozsonyi derulata in zona demonstratiilor dedicate bucatarilor profesionisti a fost un success, mergand pe ideea echipei in familie, mama si fiu, a utilizarii in bucatarie a produselor locale si a valorificarii produselor de baza, locale, cum este de exemplu ceapa rosie de Aries care a devenit o foarte apreciata dulceata de ceapa. “Am preparat Filet mignon cu gutui caramelizate si dulceata de ceapa. S-au cerut 50 de portii dar pentru ca a fost multa lume doritoare sa guste din acest meniu a trebuit sa facem 80 de portii. Ne-am descurcat bine, am fost prezentati in presa locala ca *Deux Chefs Roumains*, mama si fiu, ceea ce ne-a dat o extra prestanta in lumea gastronomiei franceze, ei fiind cei care exceleaza in acest domeniu si pentru ei denumirea de CHEF inseamna mult.”

marta DSC00745Dulceata de ceapa a primit nota 10, asta dovedind calitatea produsului de catre specialistii francezi, care utilizeaza mult aceasta dulceata in gastronomia lor. Cu siguranta vom incepe productia de dulceata de ceapa in 2014, in central de procesare care este in pregatire printr-un proiect de ceva timp.

S-a vizitat regiunea Cognac, o distilerie autentica, au avut loc receptii la Primarie, la Comitetul de infratire Angouleme, la restaurantul unui Top chef francez, La Cogogne, s-a vizitat Aleea Turda  (notă: unde se află, în Turda, „Aleea Angoulême”?!), denumita in cinstea infratirii celor doua orase.

Deja s-au pus bazele unor proiecte pentru anul viitor, pentru ca 2014 este anul in care vom aniversa 20 de ani de infratire a oraselor Turda si Angouleme. Cei din comitetul francez deja se pregatesc pentru asta, la fel si autoritatile locale de acolo. Multumim Comitetelor de infratire din Turda si Angouleme, multumim autoritatilor locale si ne bucuram ca am avut parte de o experienta gastronomica extraordinara intr-un oras în care este o scoala elementara pentru viitori bucatari si gastronomi de talie mondiala. Cu siguranta vom implementa multe dintre ideile de proiecte din Angouleme.

Marta Pozsonyi, Presedinte, Asociatia Slow Food Turda

Impresii neoficiale, aici:

http://youtu.be/a5vTXq29E7U

marta DSC00743Din finalul comunicatului de presă, aţi aflat că Marta visează, deja, la materializarea unor proiecte de anvergură. Nu singură. Nu pentru ea. Ne învaţă să ne purtăm barca vieţii, ferită de furtunile bolilor, printre valurile cu mâncăruri sănătoase, tradiţionale, … sănătoase! Uneori, ne demonstrează aceste adevăruri, pe … mesele de la Coffee & tea cottage în Turda.

Posted in: 22 - Evenimente