La gura aerotermei: A propos de curcubeu

Posted on 7 ianuarie 2014

8


La gura aerotermei,  ca şi la cea a caloriferului, ca şi la cea a sobei de altădată, se spun poveşti. Povestea de mai  jos, am publicat-o cu peste zece ani în urmă, la 4 august 2003. Din păcate, este de actualitate şi astăzi.

Proprietăţi şi alternative

A propos de curcubeu: am surprins şi eu unul splendid, arcuit de pe Cetate spre Cârnic. După ce voi prelucra iamginile aduse de la Roşia Montană, vă voi oferi şi imagini de-acolo (am avut probleme ca să transport câteva sute de MB de imagini cu … o sacoşă plină de dischete!).

Referitor la numărul de gospodării vândute deja, nu am reuşit să obţinem cifre oficiale. Pentru „toa’şu’ primar” nu se aplică ÎNCĂ legea informaţiilor publice. Acum municm să-l învăţăm şi această lege!
Apreciem că, din cele peste 900 de familii care trebuiesc mutate şi-au vândut proprietăţile cam 1/3, majoritatea încadrându-se în următoarele 3 categorii:

– proprietăţi nelocuite: bătrânii au murit, iar, tinerii locuiesc la Alba Iulia, Deva, Cluj Napoca, etc., şi au fost fericiţi să obţină un preţ bunicel pe moştenire;

– localnici de curând: familii venite în localitate în ultimii 20-30 de ani, ca mineri, şi care au fost fericiţi să obţină un preţ bunicel pe casă, pentru a se reîntoarce pe plaiuri natale, la Moldova Veche, Bălan ori Vicov;

– „mineri” cu minte mai puţină: aceştia şi-au vândut casa, acum îşi cumpărăr maşină şi televizor color, iar, peste vreo 5 ani îi vom regăsi … în centrul Bucureştiului făcând grevă pentu că „guvernul nu are grijă de foştii mineri”.

Adevăraţii Roşieni (intenţionat scriu acest titlu de nobleţe cu majusculă!), nu vor să plece şi se luptă pentru a rezista!

Despre alternative este greu de vorbit în lipsa investiţiilor.
Iată numai două sugestii:

1. Zona se pretează foarte bine pentru turism, de natură şi de istorie. Dar, infrastructura este jalnică, imobilele vechi sunt semi-ruinate, … Îmbunătăţirea acestei situaţii ar aduce turişti, dar, … Opusul este şi mai trist: amplele lucrări propuse de investiţie ar speria potenţialii turişti din Ţara Moţilor. Turistul nu stă să analizeze cât de sigură este exploatarea minieră. El „ştie” că există la 100 de km de Arieşeni un lac de 600 ha cu cianură şi nu mai vine! Turistul nu analizează că cianura este 1/1.000.000 părţi sau că digul este bine construit! Actualele intenţii de a face din Arieşeni una dintre marile staţiuni de ski ale Europei sunt puse în pericol de investiţia de la Roşia Montană!

2. Munţii sunt plini de plante care sunt căutate de occidentali: fructe de pădure, plante medicinale sau aromate, ciuperci, etc., Ar putea fi o adevărată „mină de aur”. Iarăşi, se pune problema investiţiei pentru crearea cadrului de colectare, transport şi valorificare.

Cu speranţa că am răspuns mulţumitor, vă stau la dispoziţie şi în continuare.
Vă mulţumesc pentru interesul pe care îl manifestaţi faţă de Roşieni.