10 august 2003.
Vai, Prietene? În ce ţară trăieşti? Nu înţelegi noţiunea de „democraţie originală” cu care ne-am pricposit după „marea aglomeraţie din decembrie”? Încă nu ai aflat că în România, între cei aleşi şi cei care aleg, ne există nici o relaţie. Pardon, există: cei care au votat sunt datori să servească pe cei ajunşi sus!

Credeţi că numai la Roşia Montană se întâmplă aşa ceva? Să vă dau un exemplu:
reprezentanţii aleşi de către cetăţenii din Turda au votat cu voioşie ca să se taie copaci bătrâni din parcul unui liceu şi acolo, în locul copacilor, sub ferestrele liceului – unde învaţă câteva sute dintre copiii TURDENILOR, în faţa liceului – pe unde trec zilnic câteva sute dintre copiii TURDENILOR, să se construiască o benzinărie! Spre binele acestor sute de copii ai TURDENILOR care i-au ales, le bagă sub nas gaze de eşapament! Unde am mai auzit despre „tratamente” cu gaze de eşapament ? … Oare, copiii consilierilor locali învaţă la licee din Cluj!? Părinţii lor îşi pot permite … din indemnizaţia de consilier!?
Sistemul se practică de jos până sus: consilierii locali din Roşia Montană, consilierii judeţeni ai Albei, parlamentari votaţi de populaţia din Roşia Montană sau din judeţ, toţi (cele câteva excepţii, să mă scuze!) sunt fericiţi că Roşienii vor fi mutaţi cu forţa ori momiţi cu nişte arginţi, că se vor toca nişte munţi, că aurul şi argintul pleacă din ţară aproape pe degeaba, că o vale se transformă într-o baltă de noroi, acoperind foste case, foste biserici, foste cimitire, …, că galerii de pe vremea dacilor ori romanilor vor dispărea – câte ţări din lume au în patrimoniu galerii exploatate acum peste 2.000 de ani?, că Roşienii se vor dezrădăcina şi risipi în patru vânturi – câte comunităţi din lume se pot mândri cu continuitate de peste 2.000 de ani? … Culmea, fruntea bisericii ortodoxe acceptă dispariţia bisericilor şi cimitirelor, în loc să fie alături de Roşieni, în linia întâi a luptei, ca „păstori ai turmei”! Dar, aceste biserici şi cimitire sunt, oare, ale Episcopiei sau sunt alte comunităţilor locale? Ce păstor este acela care-şi vinde turma?
Credeţi că i-a întrebat cineva pe Roşieni – de la nivel local, judeţean sau naţional – despre ce vor ei? Dacă „toţi ştiu că Roşienii nu se opun proiectului”, de ce nu se organizează un REFERENDUM în comună, în judeţ, în Ţara Moţilor? … pentru a se calma spiritele şi pentru a se închide definitiv gura celor cârcotaşi şi răuvoitori? Adică, celor ca mine şi ca dvs., care … nu înţelegem progresul, beneficiul adus de investiţii străine, binele băgat cu sila în gura Roşienilor tocmai de către cei pe care Roşienii i-au ales ca să le apere interesele!
Când am atras atenţia unui poliţist că are datoria de a „ocroti” (conform Constituţiei României) proprietatea Roşianului, călcată de compania minieră, pentru că Roşianul este cel care-l plăteşte, mi-a răspuns că nu este adevărat: pe el, ca poliţist, îl plăteşte statul! Probabil că, de aceea a venit la solicitarea cetăţeanului … cu jeep-ul companiei miniere, care este scutită de impozite şi taxe până în 2009! Degeaba am încercat să-l lămuresc că dacă statul porneşte tiparniţa de făcut bani ca să-l plătească pe el ca poliţist … se numeşte inflaţie! Dar, … asta este altă poveste! Este dureroasa poveste a statului de … drepţi!
Prietene, mulţumesc şi Domniei-tale pentru interesul pentru consătenii mei din Roşia Montană şi sper să ne-ntâlnim, peste câţiva ani, în străvechea vatră a satului şi nu în … viitoarea, unde vrea să se mute actualul primar!P.S.: datorez Prietenului nostru din Helsinki (sper că şi el va citi aceste rânduri) o precizare:
– compania minieră va trebui să obţină „acordul de mediu pentru exploatare minieră” de la Ministerul Agriculturii si Mediului, respectiv de la Directia de Monitoring Integrat, Autorizare si Controlul Conformitatii din cadrul acestui minister din Guvernul României; din câte ştiu eu, un grup de experţi ai Uniunii Europene îi vor ajuta pe experţii români să descifreze dosarul pe care îl va prezenta „Roşia Montană Gold Corporation”; sper ca cele două echipe de experţi să descifreze cu profesionalism şi cu dragoste de mediu, dacă nu de Roşieni, pericolele pe care noi, nefiind experţi, le vedem! Sperăm, ca în cele două echipe, să nu fie nici un … sas, ci, numai profesionişti!
daurel
21 ianuarie 2014
Din 2003 ? De pe vremea lui Nastase a inceput concesiunea ?
Daca e asa, merita sa stea la racoare (si) pentru asta !
Zamfir POP
22 ianuarie 2014
# daurel: Nu ştiu exact, dar, în 23 avea, deja, ceva vechime. Câţiva ani! Vreo cinci ori mai mulţi …