Judecătoria Turda: un imobil cu istorie

Posted on 1 noiembrie 2008

0


Clădirea Judecătoriei se pregăteşte de o reparaţie generală. Un motiv în plus să ne gândim la vechimea ei. Câteva date despre clădire şi utilizarea ei de-a lungul celor mai bine de două secole de la construire, ne furnizează neobositul căutător de informaţii despre oraşul său de baştină, turdeanul Radu Cerghizan.
Din compararea imaginilor se constată că, pe la finele sec. XIX – începutul sec. XX, clădirea Judecătoriei a fost extinsă, la colţ şi pe latura dinspre actuala str. Coşbuc.

Fosta Primărieweb-judecatoria-2008.jpg
Construirea clădirii fostei Primării (azi, Judecătoria) a avut loc între anii 1795 – 1806 în stil neobaroc-empire, folosindu-se pietre fasonate aduse de pe „Dealul Cetăţii”, din castrul roman Potaissa. În unele locuri se mai văd şi astăzi cărămizi care poartă inscripţia reliefată „LVM” (iniţialele Legiunii a V-a Macedonica).
După Unirea din 1918, prin legea de unificare administrativă, Comitatul Turda – Arieş a fost desfiinţat la 24 iunie 1925). A apărut Judeţul Turda – Arieş şi clădirea a fost preluată de noul Tribunal judeţean. În partea din spate a Tribunalului (înspre strada Dacia) a funcţionat intre anii 1936-1963 Penitenciarul oraşului.
Primăria s-a mutat din acest local în clădirea fostei Prefecturi (unde e şi astăzi) în anul 1925.
În perioada interbelică, Tribunalul era pe locul Judecătoriei de astăzi, iar Judecătoria se afla la etajul clădirii unde era hanul vechi, cu intrare în forma de boltă arcuită, care a fost construit în secolele al XVI – XVII.
Tribunalul judeţului Turda – Arieş a funcţionat până în 1949.
Judecătoria Turda
Documente păstrate la Arhivele Naţionale dovedesc faptul că organizarea judecătorească în Cluj avea un statut bine definit, atestat încă din secolele XI – XIII.
Se păstrează în fondul arhivistic protocoale de judecată ale oraşului Cluj din perioada 1516 – 1849, în care apar „pricini de judecată”. Între anii 1687 – 1914, ca instanţe de judecată, a funcţionat la Cluj un Tribunal având în atribuţiile sale, potrivit Legii la 1871, judecarea proceselor civile şi penale.
Tribunalul din Turda făcea parte din raza de activitate a Curţii de Apel regală din Cluj.
În dispoziţiile normative ale Consiliului Dirigent de la Sibiu – Cluj din 1924, apoi, în Legea de Organizare judecătorească din 1924, cu modificările din 1925, regăsim „Tribunalul Turda, cu Judecătoriile Câmpeni, Iara, Luduş şi Turda”.
Clădirea este înscrisă pe lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii şi Cultelor din România în anul 2004.
Palatul Oraşului

Din cartea lui Balázs Orbán, „Torda város és környéke” („Oraşul Turda şi împrejurimile sale”), apărută în 1889, aflăm:
„Dintre edificiile cele mai însemnate … trebuie mai cu seama să scot în relief „Palatul Oraşului”, care este … în fata fruntariului bisericii celei mari romano-catolice. Acesta este un edificiu cu etaj, de mari proporţii, cu acoperiş terminat în turn, care este important nu atât pentru vechimea sa, ci mai ales pentru ca este clădit în întregime din material provenit din pietrele care reamintesc puterea Romei. Din castrul roman au fost aduse cărămizi cu stampila LVM (Legiunea a V-a Macedonica), în pereţi au fost încastrate monumente sculptate, iar pe coridor o masa funerară în relief.
„Palatul Oraşului” a început să fie construit în anul 1795. Arhitect a fost János Kövesi, vestitul autodidact, care a proiectat şi podul de lemn peste Arieş şi Fabrica de bere din Turda. Pentru meritele sale, János Kövesi a fost ales consilier orăşenesc.”.
Turnul clopotului
Din aceeaşi sursă aflăm şi informaţii despre turnul cu clopot, cel care apoi a fost dotat cu un ceas. „În turnul cel mic era un clopot mai vechi, zis „constituţional”, pe care se vedea inscripţia: „Turnat din ordinul oraşului nobil Turda, în anul 1742, … Georgius Nemes fecit” (executat de Georgius Nemes). Cu acest clopot se anunţa începerea Adunărilor Generale ale oraşului.
Numele de „constitutional” provine din faptul că nu a fost tras în perioada absolutismului, de la 1849 până la 1867, când clădirea a fost ocupată de funcţionarii judeţeni.
„Casa Oraşului” („Palatul Oraşului”) a fost folosită ca Primărie intre anii 1812 – 1849.
În anul 1889 era instalat în aceasta clădire Tribunalul, iar autorităţile oraşului (Primăria) într-o casă mai mică din vecinătate, cumpărată în anul 1861.” .

web-tribunalul-1889.jpg web-tribunalul-1911.jpg web-tribunalul-1918.jpg web-fost-han-judec-2008.jpg

Posted in: 72 - TURDA ieri