Produs de Cluj la Turda

Posted on 20 aprilie 2012

7


De mai multe zile, afişele ne anunţă că Turda va găzdui un târg numit: „Produs de Cluj”. Adică, vor fi obiecte, produse, servicii, ale firmelor din judeţ, cu produse specifice, locale.

Zilele trecute, pe str. Cânepişte, am întâlnit un grup de tineri care ofereau pliantul de promovare a târgului: Produs de Cluj. Nu am înţeles de ce promoterul mi-a cerut să nu-i fotografiez şi faţa. Am înţeles abia astăzi, pe teren. Omul se jena de minciuna … promovată. De el şi de colegul lui, Alin.

Produs de Cluj la Odorhei ori Suceava!

Cu două mii de ani în urmă, Vespasian a statutat că banii nu au miros. Ce am găsit, astăzi, la târgul Produs de Cluj, extinde principiul cu adaosul modern: banii nu au nici judeţ! Tişe lăuda iniţiativa – pe banii bugetului judeţului Cluj!? – pentru promovarea produselor de … oriunde. Taxele de tarabă, oferă bani. Banii nu au miros şi nici judeţ. Deci, încă o păcăleală pentru bani?!

Dacă i-ar fi spus, simplu: iarmaroc, ar fi fost un adevăr … mai ieftin!

Până duminică, treceţi prin centrul urbei. Vă veţi minuna şi, poate, vă veţi distra. Dacă nu se mânie Sfântu’ Ilie şi vă toarnă în cap … aoleu, ce ploaie vinde de la Cluj! – ne informează Turda (Gheorghe!)!

Dacă vreți, totuși, un original „Produs de Cluj”, ne-ntâlnim, la ora 19, la Biserică. La cea „cu ceas”, din centru, de lângă lapidariumul distrus de muzeografii turdeni. Să o ascultăm pe Maria Abrudan, din Kolosvar (sic!), cum „joacă” la orgă.

Modelul nu este noutate. Brevetul aparţine lui Indrei, care avea un magazin cu finomşaguri arieşene, cum ar fi cârnaţii de Maramureş şi mierea de Sighişoara. Banii nu au miros! Nici judeţ!