Sinagoga, între lăcaş de cult şi centru cultural

Posted on 3 mai 2012

8


Printre monumentele turdene, rămase în picioare, în ciuda vicisitudinilor vremurilor, este şi Sinagoga de pe str. Eminescu. Protejată de un lacăt, se află în grija comunităţii evreieşti din Cluj Napoca, cea din Turda numărând prea puţini membri. Am prezentat monumentul  şi o tentativă de resuscitare culturală pe blogurile mele.

Astăzi, la orele 18, la galeria de artă a municipiului, se vernisează o expoziţie inedită: viitorii arhitecţi, conduşi de prof. dr. arh. M. S. Moldovan, se întrec în viziuni de conversie şi integrare în viaţa culturală a urbei a vechii clădiri, Sinagoga de pe str. Eminescu, din Turda.

Chiar dacă nu este începutul real al demersului de transformare a unei clădiri neutilizate, azi, într-un complex fremătător de evenimente culturale, important este că se scoate din uitare clădirea.

În textul de împingere la visare, li se reaminteşte studenţilor că „sinagoga este mărturie a modului de organizare al comunităţilor mozaice ortodoxe, din prima jumătate a sec. XX”, cerându-li-se să imagineze un centru de artă contemporană împletit cu un centru cultural-turistic destinat valorificării patrimoniului evreiesc.

Sunt mai multe proiecte, cu idei interesante, cu viziuni moderne, incluzând şi restaurarea clădirii sinagogii. Totul integrat în zonă şi în oraş, atât constructiv, cât şi funcţional.

 Mă voi strădui să ajung la vernisaj pentru a mai culege şi alte informaţii referitor la o temă atât de generoasă. 

Pentru orice eventualitate,

vă ofer o galerie

cu imagini din … galerie

şi altele

cu situarea sinagogii

în zonă.

Această prezentare necesită JavaScript.

Posted in: 22 - Evenimente