Multiplii Ion Raţiu

Posted on 7 septembrie 2012

7


Raţiu este un nume de familie destul de răspândit prin Turda. Ion este un prenume de-a dreptul comun. Deci, sunt mai mulţi Ion Raţiu pe la noi. Vă prezint trei purtători ai acestul nume. În ordine cronologică.

Dr. Ioan Raţiu (1828-1902)

Memorandistul
În lupta pentru emanciparea românilor din Ardeal, memorandumul de la 1892 a fost un moment de răscruce.

Dr. Ioan Raţiu, ca preşedinte al Comitetul Adunării generale a reprezentanţilor alegătorilor români din Transilvania şi Ungaria ales pentru redactarea memorandului, a fost condamnat la închisoare, împreună cu alţi tovarăşi. Vor fi graţiaţi, în 1895, de împăratul Franz Joseph „ca urmare a presiunii imense la care era supus din partea opiniei publice, dar şi datorită intervenţiei diplomatice a regelui Carol I pe lângă Curtea de la Viena„.

Existența unui popor nu se discută, ci se afirmă” – sunt cuvintele memorandistului, gravate pe soclul statuii, dezvelită în 9 iunie 1030, la Turda.

Ion Raţiu (1917-2000)

Deputatul
Un alt Ion Raţiu a rămas în istoria postdecembristă ca „deputatul cu papion„.

Revenit în ţară după revoluţie, Ion Raţiu a încercat să aducă elemente de viaţă democratică, în parlament şi în societatea românească.

Ion Rațiu a murit la Londra, iar conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost dus la Turda, spre a fi înmormântat în orașul natal. Ion Rațiu a fost îngropat în cimitirul central din Turda.

Colecţionarul
În zilele noastre, un alt Ion Raţiu a fost premiat pentru contribuţia în Eu şi monumentele oraşului meu, proiectul de armonizare a protejării monumentelor istorice cu avântul dezvoltării urbane.

În casa sa de pe str. Salinelor, Ion Raţiu a adunat sute de mărturii etnografice şi istorice.

Trei „Ion Raţiu”, care, fiecare în felul său, a luptat pentru trecut şi viitor deopotrivă, pentru români şi românism, ca şi pentru o viaţă mai bună, mai frumoasă, în urbea bimilenară de la vărsarea Arieşului.