Tributul Cheilor

Posted on 12 septembrie 2012

8


V-am vorbit, adesea, despre frumuseţea Cheilor Turzii. Poate, v-am povestit şi despre un moment, mai deosebit, prin care am trecut: eram pe zuruşul de sub Puşcariu. Un grup de patru, pălăvrăgeam, într-un popas de aşteptare a unor prieteni care efectuau o căţărare. Un strigăt de atenţionare, ceva în genul „Cade piatra!„, ne-a făcut pe toţi să sărim, ca arşi, din locurile unde adăstam şi într-o fraţiune de secundă, eram toţi patru cu câţiva metri mai puţin expuşi. Un bolovan uriaş, desprins din neatenţie, a pornit, hurducăind ameninţător, la vale. Norocul a făcut să-şi găseasc un loc de oprire. Dacă mergea până jos, în cărare …

Muntele e frumos, dar, poate fi şi rău, uneori. Din vina oamenilor ori a hazardului.

Din când în când, Cheile Turzii şi-a luat tributul de suferinţă. Ca o compensare a imensităţii bucuriei ce o produce turiştilor, vizitatorilor, căţărătorilor, alpiniştilor, … De cele mai multe ori, era vorba de curaj prostesc ori de erori copilăreşti. De astă dată, a fost numai din întâmplare.

Duminica aceasta, Vlad, un tanar de 18 ani, a fost accidentat in Cheile Turzii.

Am întrebat un amic, ce merge mereu în Chei, duminica, pentru căţărare de plăcere.

Şi duminică, am fost în Chei.
Chiar cu acesti baieti m-am catarat – este un club nou din Cluj Napoca, ATAC.
Dupa ce am plecat eu, dupa vreo ora, a cazut un bolovan, de sus, de undeva.

Băiatul lovit, nu se catara, statea linga carare. Un bolovan de marimea unei mingi l-a nimerit in cap. L-au dus, in coma,  sangerind din nas si urechi.

Nu stiu daca mai traieste.

Acest bolovan putea sa cada pe oricine, pe mine, pe alt turist. Doar fatalitatea l-a ales tocmai pe acest amarat de baiat.

Notă:

Accidentul s-a petrecut la circa 50 de m de acest loc foarte frecventat de căţărători.

Imaginea, ca şi relatarea de mai sus, mi-a sosit de la Ladislau SZOCS din Plăieşti.

Concluzia: Atenţie sporită pe cărările din Cheile Turzii – ca şi pe orice cărare montană, de altfel.

În zona aceea se află şi un mesaj într-o sugestie plastică: De sub un bolovan uriaş, ies două cizme! Nu o dată, am atenţionat – pe turişti ori pe gură-cască – să fie foarte atenţi, pentru că, mai ales când sunt căţărători în urcare, se pot desprinde pietre, bolovani, stânci, … O simplă atingere, poate schimba echilibrul fragil în care piatra stă de ani de zile …

Posted in: 6 - Sport