0. Parcul mare nu-i pe listă

Posted on 22 aprilie 2011

5


A fost şi Parcul Puşkin, a găzduit şi Casa pionierilor, apoi, Clubul tineretului, .… Aceste se numeşte: cine ştie, capătă o bere portocalie! La crâşma din parc

Parcul din mijlocul oraşului Turda este situat pe malul Arieşului. A suferit enorm la inundaţia din ’75 şi nu şi-a mai revenit. A fost „sediu” pentru curse de karturi ale pionierilor şi pentru reuniuni folkiste ad-hoc în epoca Păunescului.

Acum, găzduieşte un teren de tenis privat, un altul de fotbal privat, cu crâşma aferentă, şi un club tot privat. Vechiul sediu al Cercului de modelism, de unde Gheorghe Barbu pleca, an de an, la recoltat titluri naţionale în modelism, a fost şters de pe faţa pământului, cu o grabă pe care aş dori-o repetată şi atunci când e vorba de edificii rău famate ori construite în total dispreţ al legii.

Din banii europeni, care trebuiau repede tocaţi (şi împărţiţi?!), s-au făcut nişte alei cu dale şi borduri (care vor fi schimbate la anu’?!) , s-au pus nişte havuzuri şi cişmele, … şi alte cele, din care dispar pe rând foarte multe şi nu sunt rupte, ci, demontate cu meticulozitate.

Este aproape de centrul oraşului, de Primărie, dar, aceste atuuri nu i-au folosit. Pomişorii, ce se pun în fiecare an, nu rezistă nici măcar din Primăvară până-n Toamnă. Cuiere, buturi de porţi de fotbal ori hâţânaţi doar pentru plăcerea de a se auzi zgomotul de rupere. Evident, niciodată nu se află nimeni, dintre oamenii de ordine, prin apropiere!