Unu-i moldovean, unu-i american, unu-i … o franţuzoaică

Posted on 4 iunie 2011

11


Imnul românismului, Mioriţa,  vorbeşte de o congregaţie de oieri, unde „Unu-i moldovan, / Unu-i ungurean / Și unu-i vrâncean” şi unde unii „Mări, se vorbiră, / şi se sfătuiră” şi aşa mai departe. Astă-seară, unul moldovean, unul american, unul … o franţuzoaică, se vorbiră şi se sfătuiră cu răţeşti, ungureşti şi evreieşti, şi cine mai ştie ce alte naţii, ca „Pe l-apus de soare” să facă ceva nemaipomenit la Turda: un concert de muzică Klezmer.

Pe la cele şase ore ale înserării zilei de sâmbătă, la Sinagoga turdeană, orfană de evrei, s-au adunat doritorii de muzică mai veche, de-a ovreilor de prin Moldovele surori, de de-o parte şi de-alta a Prutului despărţitor (vremelnic?!).

Sub egida Fundaţiei Familiei Raţiu, în cadrul manifestărilor anuale, clădirea părăsită a Sinagogii a fost curăţată şi pregătită pentru un festin sonor. În spiciul lui Emese şi Doiniţa, sunt amintiţi şi alţii care au conlucrat în armonie pentru regalul de armonii sonore.

Sala, rece – după mai bine de un deceniu de tăcere, s-a încălzit la vibraţiile emise de instrumentele muzicale, care au fost mânuite de Adrian Receanu (Moldova/Franţa) – clarinet, Benjy Fox-Rosen (SUA) – contrabas şi voce, Jake Shulman-Ment (SUA) – vioară şi Petrică Baranciuc (Moldova) – acordean. Aceştia formează cvartetul Jake Shulman-Ment.

Ca guest star, li s-a alăturat franţuzoaica Eléonore WEILL, cu fluiere tradiţionale româneşti, dar, şi cu un fluier pre-baroc.

Muzica a fost plăcută, antrenantă, duioasă şi exuberantă, pe rând şi simultan, uneori. Prestaţia artiştilor a fost onorată cu aplauze prelungite. Ca urmare, un bis a venit să încheie spectacolul.

La despărţire, Indrei Raţiu mi-a confirmat bănuiala că este un prim pas, în reintegrarea în circuitul cultural al Turzii, pentru Singagogă.

Nu sunt critic muzical, nu sunt nici un bun cronicar monden, dar, sper ca imaginile şi filmuleţele ce le postez să vă sugereze ceva din spectacolul deosebit la care am fost deosebit de fericit să pot fi spectator.

Posted in: 22 - Evenimente